Fshikëza e shkarë

Fshikëza është një organ i zgavruar në pelvis i cili depoziton urinën. Presioni i krijuar kur fshikëza mbushet me urinë shkakton nevojën për të urinuar. Gjatë urinimit, urina largohet nga fshikëza dhe del jashtë trupit nëpërmjet ureter-it.

Tek gratë, pareti i përparmë i vaginës mbështet fshikëzën. Ky paret mund të dobësohet apo të lëshohet me kalimin e moshës. Një stres i konsiderueshëm trupor siç është lindja e një fëmije mund të dëmtojë këtë pjesë të paretit vaginal. Në qoftë se ai keqësohet, fshikëza mund të shkasë, në kuptimin që nuk mbështetet më në paretin e vaginës dhe bie në vaginë. Kjo mund të shkaktojë probleme, si vështirësi në urinim, siklet dhe mospërmbajtje nga stresi (rrjedhje të urinës të shkaktuar nga teshtitja, kolla dhe tendosja).

  • Fshikëzat e shkara (të quajtura edhe cistocelë ose fshikëza të rrëzuara) ndahen në katër gradë, bazuar në atë se sa shumë fshikëza bie në vaginë.
  • Grada 1 (e butë): Vetëm një pjesë e vogël e fshikëzës bie në vaginë.
  • Grada 2 (e moderuar): Fshikëza bie mjaft sa që arrin hapjen e vaginës.
  • Grada 3 (e rëndë): Fshikëza zgjatet nga trupi përmes hapjes vaginale.
  • Grada 4 (e plotë): E tërë fshikëza zgjatet plotësisht jashtë vaginës, zakonisht e shoqëruar me forma të tjera të shkarjes së organeve të legenit.

Fshikëzat e shkara zakonisht shoqërojnë menopauzë-n. Para menopauzës, trupi i gruas krijon hormonin e estrogjenit, që ndihmon të mbahen të fortë muskujt e vaginës dhe ata rreth saj. Trupat e grave pushojnë së krijuari shumë estrogjen pas menopauzës dhe këta muskuj priren të dobësohen si rezultat i kësaj.

Shkaqet e një fshikëze të shkarë

 Faktorët e mëposhtëm zakonisht shoqërohen me shkaqet e një fshikëze të shkarë:

  •  Lindja e fëmijëve: Ky është shkaku më i zakonshëm i një fshikëze të shkarë. Procesi i lindjes është stresues për indet dhe muskujt vaginal, që mbajnë fshikëzën e një gruaje.
  • Menopauza: Estrogjenet, hormone që ndihmojnë që të ruhet forca dhe shëndeti i muskujve në vaginë, nuk prodhohen pas menopauzës.

Varikocela është koleksion i venave të zgjeruara siç janë venat me varice, që ndodhin në pjesën e jashtme të testikujve. Zakonisht varikocelat prekin vetëm testikulin e majtë, por gjithashtu mund të preket edhe ai i djathti ose të dy bashkë.

Cilat janë simptomat e varikocelës?

Zakonisht varikocelat nuk shkaktojnë probleme, përveç një ënjtje në pjesën e jashtme të testikujve që mund të jetë e dukshme gjatë qëndrimit në këmbë. Ato shumë rrallë mund të shfaqin një kruarje të parehatshme ose një ndjenjë mbushjeje të testikujve.

Çfarë e shkakton varikocelën?

Varikocela mendohet që të ndodhë për shkak të distancës së madhe që ka vena kryesore nga testikuli i majtë, që udhëton brenda trupit (krahasuar me venën nga testikuli i djathtë) përpara boshatisjes në venat respektive të veshkave. Kjo distancë, e kombinuar me forcën në rënie të gravitetit, mund të shkaktojë në disa meshkuj dështimin e sistemit të valvul-ës, diku ndërmjet venave nga ana e majtë e testikujve dhe venave të veshkës së majtë.

Si është diagnostikuar?

Për të diagnostikuar varikocelë-n, doktori do të ketë nevojë për të parë dhe ndjerë testikujt. Varikocela mund të ndihet nëpërmjet skrotum-it në pjesën e jashtme të testikujve. Shpesh varikocelat mund të ndihen vetëm kur mashkulli është duke qëndruar në këmbë dhe zhduken kur ai shtrihet, për shkak të rënies së presionit të gjaku-t.

Disa mjekë mund të përdorin një instrument duke e vendosur në pjesën e jashtme të skrotumit për të matur temperaturën e testikujve. Ashtu sikundër varikocela është menduar për të rritur temperaturën e testikujve, instrumenti mund të përdoret për të zbuluar sa më herët që të jetë e mundur varikocelën.

Sa të zakonshme janë varikocelat?

Mbi 20% e të gjithë meshkujve kanë varikocela, por mbi 40% e meshkujve që kanë probleme të fertilitetit kanë varikocela. Deri më sot, të paturit e varikocelave është menduar për të kontribuar në vëshirësinë e një mashkulli për të bërë fëmijë. Sot megjithatë, shumë mjekë, nuk janë shumë të sigurt që të paturit e varikocelave është një shkak definitiv i problemeve të fertilitetit.