Diabeti, pre-diabeti dhe pirja e duhanit

Nëse unë jam pre-diabetik ose kam diabet, a më duhet mua ta lë duhanin? PO! Duhani rrit rrezikun e problemeve serioze të shëndetit të lidhura me diabetin. Njerëzit që janë pre-diabetikë janë që tashmë në një rrezik të madh të sëmundjes së zemrës. Duhani e përkeqëson këtë akoma dhe më shumë. Ju mund ta përmirësoni shëndetin tuaj duke e lënë atë. Lënia e cigares në çfarëdolloj moshe do të përmirësojë shëndetin tuaj, por sa më herët që ju të hiqni dorë aq më mirë do të jetë për ju.

Pse është kaq e vështirë për ta lënë?

Duhani përmban nikotinë, një nga substancat më problematike të njohura. Ajo shkakton varësinë fizike dhe psikologjike dhe e bën zakonin e pirjes së duhanit shumë të vështirë.

Si ndikon duhani në shëndetin tim?

Duhani prek shëndetin tuaj në shumë mënyra. Ai mund të:

 • Rrisë rrezikun e atakut të zemrës dhe sëmundjes kardiovaskulare, krahasur me joduhanpirësit që janë pre-diabetikë ose që kanë diabet.
 • Rrisë nivelin e glukozë-s në gjak. Duhani mund të rrisë rezistencën e insulinë-s dhe të stimuloj hormonet e stresit. Të dyja rrisin nivelin e glukozës në gjak dhe e bëjnë më të vështirë menaxhimin pre-diabetik dhe të diabetit.
 • Rrisë rrezikun e sëmundjeve të mushkërive, kancer-in e gojës dhe të fytit.
 • Të kontribuojë tek nervi dhe dëmtimi i vena-ve të gjaku-t.
 • Të bëjë që enët e gjakut të ngushtohen, duke zvogëluar sasinë e oksigjenit që arrijnë indet e trupit. Kjo është për shkak të shumë komponimeve të dëmshme të duhanit dhe tymit të thithur.
 • Rrisë rrezikun e disfunksion-it erektil (e njohur edhe si impotencë).
 • Rrisë rrezikun e zhvillimit të problemeve serioze në këmbë dhe dëmtimeve në veshka.
 • Rrisë rrezikun e dëmtimit të dhëmbëve dhe mishrave të gojës.

Duke lënë duhanin, ju mund të zvogëloni rrezikun tuaj ndaj një sërë kushtesh të rrezikshme për jetën, duke përfshirë kancerin e gojës dhe të fytit, mushkërive, atakut në zemër, sëmundjeve kardiovaskular-e, sëmundjeve të syve dhe dëmtim të nervit tuaj dhe enëve të gjakut. Kjo gjithashtu do të ndihmojë për të përmirësuar glukozën tuaj në gjak.

Si të ulësh rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Drogat dhe të rinjtë

Shumë prindër shqetësohen se fëmijët e tyre adoleshentë mund të jenë duke përdorur, ose mund të fillojnë të përdorin drogë. Ndonjëherë përdorimi i drogës mund të ketë pasoja serioze në shëndet apo të çojë në aksidente dhe lëndime. Kjo mund të ndikojë në performancën në shkollë, si dhe kufizimin e zgjedhjeve të ardhshme të karrierës.

Prindërit gjithashtu mund të shqetësohen se përdorimi i drogës nga të rinjtë do të shkaktojë probleme me ligjin dhe një varësi afatgjatë ndaj drogës. Duke ditur se fëmija juaj është duke përdorur drogë, edhe përballja me situatën mund të jetë sfiduese.

Cfarë nënkuptojmë me “drogë”?

Kur njerëzit flasin rreth “drogës” ato zakonisht nënkuptojnë substanca të paligjshme (ilegale), siç janë amfetamina, kanabis, kokainë, ekstazia dhe heroinë. Është e rëndësishme për të kujtuar që drogat e “ligjshme”– alkooli dhe duhani–janë ende shkaku më i madh i shkaktimit të dëmit të drogës në shoqërinë tonë. Së bashku me ilaçet, këto të dyja janë drogat që të rinjtë përdorin më shpesh.

Një studim i 2008 nga nxënësit e shkollave të mesme konkludoi se më shumë se 90% e 16–17 vjeçarëve kanë provuar njëherë alkool-in në jetën e tyre dhe dy të tretat e kanë përdorur atë në muajt e fundit. Pothuajse gjysma e kishte provuar pirjen e duhanit. Në krahasim, vetëm 22% nuk e ka përdorur asnjëherë kanabisin–droga e paligjshme më e përdorshme – dhe akoma më pak (2 deri në 7 %) nuk ka përdorur kurrë droga si amfetamina, ekstazi ose opiatët.

Eksperimentimi dhe presioni i shokëve

Trajtimet për varësinë e kanabis

Kanabisi vjen nga bima Kanabis Sativa. Përbërës kryesor aktiv në kanabis është delta 9 tetrahydrocannabinol (D9THC). D9THC i jep përdoruesit “efektin e dëshiruar”.

Droga vjen në 3 forma kryesore:
• Marijuana – gjethet e thata ose lulet (kurorat) e bimëve;
• Hashash (ose “hash”) – blloqe të thara nga rrëshira e kanabisit; dhe
• Vaj hash-nxjerrë nga hashashi.

Marijuana zakonisht tymoset si cigare e mbështjellë me dorë (nyjet) ose në një tub/pipë uji (bong). Hashashi gjithashtu mund të tymoset ose të shtohet në ushqim dhe të hahet (“biskota hashashi”).

Efektet e kanabisit

Intoksikimi Akut

Efektet e intoksikim-it akut me kanabis (bëhesh “gurë” ose “dru”) mund të përfshijnë:

• Një ndjenjë mirëqenijeje;
• Ndjesi relaksim-i dhe përgjumjeje;
• Dëmtim të kujtesës, përqendrimit në zgjidhjen e problemeve;
• Humbje e koordinimit;
• Gojë e thatë dhe sy të kuq; dhe
• Një rritje në normën e zemrës.

Doza më të larta droge mund edhe të shkaktojnë:

• Perceptime të ndryshme (p.sh. në kohë dhe hapësirë);
• Panik dhe ankth;
• Konfuzion dhe
• Paranojë dhe halucinacion.

Psikoza

Përdorimi i rëndë i kanabisit mund të shkaktojë një psikozë akute toksik-e (një gjendje mendore në të cilën një person humbet kontaktin me realitetin). Gjithashtu në njerëz të cilët vuajnë nga skizofreni-a, përdorimi i kanabisit mund të përkeqësojë simptomat e tyre psikotike.

Shëndeti fizik

Duke qenë se përdoruesit e kanabis shpesh pinë dhe duhan, është e vështirë për të ndarë efektet e kanabisit në shëndetin fizik nga efektet e duhanit. Efektet e mundshme afatgjata të përdorimit të kanabisit mund të përfshijnë rrezikun e rritur të infeksioneve në gjoks, bronkit kronik dhe kancer të mushkërive, kokës dhe qafës. Përdorimi kronik i kanabisit mund edhe të ndikojë në fertilitetin në burrat dhe gratë.

Varësia

Rreth një në 10 përdorues do të bëhet i varur nga kanabis. Shumë përdorues të rregullt e kanë të vështirë për të ndaluar përdorimin e kanabis, edhe pse mund ta dëshirojnë një gjë të tillë.

Trajtimet për varësinë e kanabis

Informacion i përgjithshëm

Lënia e duhanit nuk është e thjeshtë, por përfitimet e shëndetit janë mbresëlënëse dhe kanë efekt vetëm brenda disa orëve ose ditëve pas lënies. Gjithashtu do të pëmirësohet shëndeti i njerëzve përreth jush duke i ruajtur në këtë mënyrë nga ekspozimi i duhanit të dorës së dytë.

Është e rëndësishme për ta lënë duhanin në çfarëdolloj moshe. Nëse jeni shtatzënë, është e shëndetshme për fëmijën tuaj që ta lini duhanin.

Duhanpirësit që nuk e lënë kanë një në dy shanse që të vdesin nga një sëmundje e lidhur me pirjen e duhanit, më së shpeshti nga kancer-i mushkërive dhe sëmundjet e tjera të mushkërive, si dhe sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru.

Një nga arsyet që njerëzit dështojnë në lënien e duhanit, është të qenit të paaftë për t’i shpëtuar tundimit të marrjes së nikotinës. Pjesa më e madhe e njerëzve që pinë duhan bëhen të varur nga nikotina dhe kur ato e lënë cigaren ato vuajnë nga varësia e saj.

Simptomat e varësisë së nikotinës janë:

 • Dëshira për duhanpirje;
 • Të ndjerit irritues, në ankth apo në depresion;
 • Dhimbje koke;
 • Mungesë përqendrimi;
 • Vështirësi për të fjetur;
 • Një rritje e përkohshme në oreks dhe shtim në peshë.

Terapia e zëvendësimit të nikotinës

Terapia e zëvendësimit të nikotinë-s konsiston në marrjen e nikotinës pa efektet e dëmshme të pirjes së duhanit. Çamçakëzi është një nga format më të përdorura zakonisht. Terapia e zëvendësimit të nikotinës mund të përdoret për të reduktuar simptomat e tërheqjes së nikotinës dhe me mbështetjen e duhur, do t’ju bëjë që të keni më pak gjasa për të filluar duhanin përsëri. Sasia e zëvendësimit të nikotinës duhet të reduktohet gradualisht gjatë tetë deri 12 javëve, kështu që gradualisht do të zvogëlohet marrja e nikotinës.

Terapia e zëvendësimit të nikotinës duhet të përdoret në kombinim me strategji të tjera. Kjo do të thotë të pyesësh dhe t’ju kërkosh familjarëve dhe miqve ndihmë, dhe të shmangen njerëzit që mund t’ju kurajojnë për të pirë.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

Abuzimi (keqpërdorimi) i alkoolit i lidhur me orët e gjata të punës

Duke punuar të paktën 50 orë në javë rrit rrezikun e lidhjes me alkool-in, probleme deri në trefishim, sugjeron një studim nga Zelanda e Re.

Kërkuesit i përdorën këto të dhëna në 1000 meshkuj dhe gra që kishin lindur më 1977 dhe studiuan nga mosha 25 – 50 vjeç–e quajtur Shëndeti i Kishës së krishterë dhe Zhvillimi i Studimit.

Studimi gjeti një lidhje të rëndësishme ndërmjet orëve të gjata të punës dhe problemeve të lidhura me pijen, tha autori Dr. Sheree Gibb (PhD) nga Universiteti i Otago-s.

Sa më të gjata orët e punës, aq më keq janë problemet alkoolike, duke përfshirë abuzim-in alkoolik dhe varësinë, zbuluan kërkuesit.

Pjesëmarrësit të cilët kanë punuar 50 orë në javë ose më shumë në mesatare ishin 1,8-3,3 herë që të kishin më shumë gjasa që të kishin probleme të lidhura me alkoolin në krahasim me ata që nuk ishin duke punuar.

Dhe ata kishin deri në 1.5 herë më shumë të ngjarë që të kishin probleme të lidhura me alkoolin se ata që punonin ndërmjet 30-49 orë në javë.

Konstatimi mund të sugjerojë një nevojë që të marrë në konsideratë politikat dhe programet të shënjestrua ndaj njerëzve që punojnë me orë të zgjatura, në mënyrë për të reduktuar problemet e lidhura me pijen, tha Dr. Gibb.