Abuzimi me alkoolin

Varësia e drogë-s merr më shumë vëmendje mediatike, dhe në mendjet e pjesës më të madhe është e lidhur me përdorimin e substancave të paligjshme si heroinë dhe kokainë. Me shqetësim të barabartë është keqpërdorimi i drogës ligjore: i alkool-it.

Kur përdoret në moderim, alkooli është relativisht i padëmshëm. Ka prova në rritje ku përdorimi i një sasie të vogël të alkoolit mund të ketë edhe përfitime shëndetësore.

Efektet e abuzimit alkoolik

Edhe pse shumica e njerëzve e përdorin alkoolin në një mënyrë të përgjegjshme, është e rëndësishme të mbahet mend se ajo është një lloj droge. Efekti i tij kryesor është që të mposht sistemin nervor.

Disa njerëz humbin kontrollin nga mënyra sesi ata përdorin alkoolin dhe bëhen të varur prej tij. Nëse kjo ndodh personi mund të ketë simptoma fizike tërheqjeje kur alkooli nuk është i disponueshëm. Këto simptoma përfshijnë ankth, agjitim, djersitje dhe dridhje. Rastet e këqija mund të kenë të vjella, halucinacion dhe mungesë përshtatjeje. Mjekësisht kjo është quajtur delir tremens. Vdekja ka rezultuar nga tërheqja e ashpër ndaj alkoolit.

Varësia ndaj alkoolit

Si në shumicën e të varurve nga droga, personat me probleme alkoolike zakonisht gjejnë se duhet të konsumojnë sasi në rritje për të marrë të njëjtën efekt. Pjesa më e madhe e njerëzve fillojnë të pinë në adoleshencën e tyre dhe zakonisht pijnë rëndshëm vetëm fundjavave. Rreth moshës 25 vjeçare, shumica e njerëzve që janë rritur me këtë stil jetese moderojnë stilet e tyre të pijes, por disa shkojnë në një drejtim tjetër dhe fillojnë të pijnë rëndshëm dhe më shpesh.

Pasojat e varësisë ndaj alkoolit

Pasojat e konsumimit të tepërt të alkoolit vijnë në 2 forma, akute dhe kronike:

  • Akute (e menjëhershme) – problemet fillojnë ndërkohë që personi është i dehur. Kjo përfshin fillimin e zënieve, të paturin e aksidendeve motorike, duke e bërë veten si budalla dhe humbje e arsyeshmërisë e lidhur me rrezikun e marrjes së drogave të paligjshme dhe shthurjes seksuale.