Foshnja juaj tani eshte 27 cm dhe peshon rreth 350 gram, afërsisht në madhësinë e një karote. Shumë shpejt do të ndjeni sikur ajo po ushtron artet marciale meqenëse lëvizjet e para dridhëse po shndërrohen në shkelmime të plota dhe shtytje. Gjithashtu mund të zbuloni një model tek aktiviteti i saj, duke e njohur kështu më mirë. 2Ka edhe zhvillime të tjera, vetullat dhe qepallat janë të pranishme dhe në qoftë se keni një vajzë, ka filluar t’i zhvillohet edhe vagina.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ka mundësi që këto ditë të ndiheni mjaft rehat. Nuk jeni ende shumë e shëndoshë dhe parehatitë e zakonshme që shoqërojnë shtatzëninë e hershme janë larguar në pjesën më të madhe të tyre. Në qoftë se ndiheni mirë, çlirohuni dhe kënaquni për sa kohë mundeni. Tremujori i tretë mund të sjellë me vete ankesa të tjera.

Kjo nuk do të thotë që nuk do të keni disa probleme të vogla, me të cilat duhet të merreni. P.sh. prodhimi i shtuar i vajit mund të kontribuojë në zhvillimin (ose keqësimin) e akne-ve. Në këtë rast, kini kujdes t’i lani ato mirë me një sapun të butë apo pastrues dy herë në ditë dhe sigurohuni që çdo lagështues ose makijazh që përdorni, të jetë pa vaj. Mos merrni medikamente nga goja për akne, disa janë shumë të rrezikshëm gjatë shtatzënisë, ose mos merrni produkte për përdorim lokal për akne pa e diskutuar më parë me mjekun tuaj.

Po ashtu, tashmë ju jeni e prirë për të pasur varice. Me përparimin e shtatzënisë tuaj, ka një presion të shtuar mbi venat në këmbët tuaja. Nivelet e shtuar të progesteron-it që mund të shkaktojnë lëshimin e pareteve të venave mund ta bëjnë problemin edhe më të rëndë. Ka më shumë të ngjarë t’u krijohen varice, në qoftë se edhe pjesëtarët e tjerë të familjes i kanë ato. Gjithashtu, ato priren të keqësohen në çdo shtatzëni të mëpastajme dhe me rritjen e moshës. Për të ndihmuar të parandalohen apo të eliminohen varicet, ushtrohuni për ditë, mbështetini këmbët dhe shputat kurdoherë që është e mundur, flini në krahun tuaj të majtë dhe mbathni çorape që ndihmojnë amësinë.

Informacion i përgjithshëm

Venat merimangë

Venat merimangë janë shumë të holla, vena vjollcë, të kuqe ose blu në këmbë ose fytyrë. Ato zakonisht ndodhin në grup dhe duken si degët e një peme. Venat merimangë janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Faktorët që mund të rrisin mundësitë tuaja të zhvillimit të venave merimangë janë:

 • Qëndrimi gjatë në këmbë;
 • Të qenit mbipeshë;
 • Pleqëri-a;
 • Të paturit e një historie familjare me venat merimangë;
 • Shtatzënia;
 • Marrja e pilulave kontraceptive ose terapia e zëvendësimit hormonal (TZH); dhe
 • Ekspozimi ndaj diellit.

Përdorimi afatgjatë i kremrave steroidale gjithashtu mund të shkaktojë venat merimangë ose një efekt të ngjashëm.

Nxirjet

Nxirja është shkaktuar nga një dëmtim i indeve të buta, që rezultojnë në gjakderdhje poshtë lëkurës tuaj, nga dëmtimi i venave të gjakut. Nxirja është në fillim e kuqe ose vjollcë dhe më pas ndryshon pasi fillon e zbehet në të verdhë ose jeshile.

Faktorët që mund të rrisin shanset tuaja të nxirjes janë:

 • Plakja;
 • Të qenit dhe të paturit e më pak yndyrave poshtë lëkurës;
 • Përdorimi i disa ilaçeve të caktuara siç janë kortikosteroide-t (p.sh. prednisolone), aspirinat dhe ilaçet anti – inflamatore (p.sh. ibuprofen);
 • Të paturit e një gjendjeje të caktuar gjaku gjatë rrjedhjes.

Hematoma është një nxirje që bëhet e fortë, si rezultat i mpiksjes së gjakut në një zonë të lokalizuar (p.sh. në muskuj) dhe mund të ekzistojë nevoja për të shkuar tek doktori për ta hequr atë.

Plagët

Plagë-t mund të shkaktohen nga djegie, kirurgji-a, prerje, akne, infeksione të lëkurës, lija e dhenve dhe gërvishtjet.  Sa e madhe bëhet plaga varet nga mosha dhe shëndeti i personit, gjenet e tyre, vendndodhja e dëmtimit të lëkurës, shkaku i dëmtimit të lëkurës, trajtimi i plagës dhe lëvizjet gjatë shërimit. Plagët do të largohen brenda 12 muajsh ose do të mbeten të përhershme.

Llojet e ndryshme të plagëve përfshijnë, plagët keloid, plagët hipertropike, dhe plagët kontrakturë.

Plagët Keloid

 • Plagët keroid janë të ngritura, të kruajtshme, shpesh të kuqe dhe mund të jenë më të mëdha sesa një dëmtim i zakonshëm i lëkurës;