Diabeti dhe mbetja shtatzënë

Pasja e kushteve kronike si diabet-i kërkon monitorim të kujdesshëm të shëndetit gjatë shumicës së kohës dhe kjo bëhet edhe më e rëndësishme gjatë shtatzënisë, kohë kur ndryshimet në trupin tuaj janë dramatike.

Pjesa më e madhe e grave që kanë diabet dhe që mbeten shtatzëna e kanë atë kryesisht të tipit 1 (që quhet diabet me varësi insuline ose diabet juvenil), por disa prej tyre mund të kenë edhe diabet të tipit 2 (diabet pa varësi nga insulina ose i maturuar).

Një tjetër tip diabeti që quhet diabet shtatzënie është tip i përkohshëm diabeti që shfaqet tek gratë shtatzëna që nuk kanë patur më parë diabet dhe që zakonisht ikën pas lindjes së bebes.

Nëse keni diabet, nuk ka arsye që të mos keni shtatzëni të shëndetshme dhe të suksesshme dhe pasjen e një bebeje të shëndetshme. Pasja e saj do të thotë që ndoshta ju duhet që të punoni ngushtë me mjekun tuaj dhe të tjerë profesionistë shëndeti për të garantuar që të menaxhoni diabetin sa më mirë gjatë shtatzënisë.

Unë kam diabet dhe dua të mbetem shtatzënë: çfarë duhet të bëj?

Takimi me mjekun për planifikimin e shtatzënisë është një hap i rëndësishëm për të sqaruar rezultatin më të mirë të mundshëm për beben tuaj. Ju keni një kusht paraekzistues, kështu që ju mund të planifikoni më parë dhe të diskutoni me mjekun tuaj çfarë keni nevojë të bëni përpara se të mbeteni shtatzënë dhe çfarë mund të bëni ju për të mënaxhuar diabetin tuaj gjatë shtatzënisë.

P.sh. nëse keni diabet, ju keni një rrezik pak më të lartë se gratë e tjera për beben tuaj në:

 • Pasjen e një lindjeje me defekt;
 • Pasjen e një lindjeje të parakohshme;
 • Bebe me peshë shumë të madhe ose me peshë shumë të vogël;
 • Pasjen e verdhëzës;
 • Pasjen e niveleve të ulëta të rrezikshme të sheqerit në gjak pas lindjes.

Ju vetë keni një rrezik të rritur për dështim ose zhvillimin e presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë. Megjithatë, ju mund t’i minimizoni këto rreziqe duke planifikuar që më parë dhe përsëri duke bërë kontrolle në lidhje me nivelin e sheqerit në gjak në kohën e konceptimit dhe ecurisë së shtatzënisë gjatë dy muajve të parë.

Sëmundja e indit lidhës

Sëmundja e indit lidhës i referohet një grupi sëmundjesh që përfshijnë indin e pasur me proteina që i mbështet organ-et dhe pjesë të tjera të trupit. Shembuj të indit lidhës janë dhjami, kockat dhe kërc-et. Këto sëmundje shpesh prekin nyjet, muskujt dhe lëkurën, por ato po ashtu mund të prekin organe të tjerë si dhe sisteme organesh, duke përfshirë sytë, zemrën, mushkëritë, veshkat, traktin gastrointestinal dhe enët e gjakut.

Janë më shumë se 200 çrregullime që prekin indin lidhës, shkaqet dhe simptomat e tyre specifike ndryshojnë sipas llojeve të ndryshme.

Çrregullimet e trashëguara të indit lidhës

Disa sëmundje të indit lidhës, shpesh të quajtura çrregullime të trashëguara të indit lidhës, janë rezultat i ndryshimeve në disa gene. Shumë prej tyre janë fare të rralla. Më poshtë po japim disa nga më të zakonshmet:

Sindroma Ehlers-Danlos

Në të vërtetë një grup prej më shumë se 10 çrregullimesh, karakterizohen nga nyje tepër të ndjeshme, lëkurë e tendosur dhe rritje anormal-e e indit të mbresave. Simptomat mund të jenë nga më të butat deri tek ato sakatuese. Varësisht nga format specifike, simptomat mund të përfshijnë:

 • Një shpinë të lakuar;
 • Enë të dobëta të gjakut;
 • Mishra të dhëmbëve që rrjedhin gjak;
 • Probleme me mushkëritë, valvul-at e zemrës ose tretje-n.

Epidermolisisbullosa (EB)

Personat me këtë sëmundje kanë një lëkurë që është kaq e brishtë, saqë ajo shqyhet apo bëhet me flluska si rezultat i goditjeve më të vogla, apo edhe nga fërkimi me rrobat. Disa forma të EB mund të prekin sistemin tretës, atë të frymëmarrjes, muskujt ose fshikëzën e urinës. Shkaktuar nga defektet e disa proteinave në lëkurë, EB zakonisht është evidente në lindje.

Sindroma Marfan

Teknika kirurgjikale speciale për kancerin

Kur shumica e njerëzve mendojnë për kirurgjinë, ata përfytyrojnë një mjek që përdor bisturinë dhe instrumente të tjerë kirurgjikalë për të prerë, larguar, riparuar ose zëvendësuar pjesë të trupit të prekura nga sëmundja. Por teknikat më të reja që përdorin lloje të ndryshëm instrumentesh e kanë zgjeruar konceptin e kirurgjisë. Disa nga këto teknika përshkruhen më poshtë.

Kirurgjia me lazer

Lazeri është një tufë e fuqishme shumë e fokusuar e energjisë dritore që mund të përdoret për punë shumë të saktë kirurgjikale, si riparimi i retinës (retina) së dëmtuar në një sy. Ai mund të përdoret në vend të bisturisë për të prerë indet. Gjithashtu mund të përdoret për të avulluar (djegur dhe shkatërruar) disa lloje kanceri të qafës së mitrës, laringu-t, mëlçisë, mushkërive, rektumit dhe lëkurës.

Disa ndërhyrje kirurgjikale me lazer kanë më pak prerje e dëmtime. P.sh. me fibrat optike lazeri mund të drejtohet brenda një hapje në një trup pa pasur nevojë për një prerje të madhe. Pastaj ai drejtohet me saktësi për të shkatërruar një tumor. Gjithashtu lazeri përdoret në një lloj operacioni kirurgjikal që quhet foto amputim ose foto koagulim. Kjo do të thotë që lazeri përdoret për të shkatërruar indin apo për të vulosur indet dhe enët e gjaku-t. Kjo lloj kirurgjie përdoret për të qetësuar simptomat, si atëherë kur tumoret e mëdhenj bllokojnë trakenë (trakeja) ose ezofag-un, duke shkaktuar probleme në frymëmarrje apo ngrënie.

Kriokirurgjia

Kriokirurgjia përdor sprucim me azot të lëngshëm ose një sondë shumë të ftohtë për të ngrirë dhe për të vrarë qelizat jo normale. Kjo teknikë ndonjëherë përdoret për të trajtuar gjendjet para kanceroze, si ato që prekin qafën e mitrës, lëkurën apo penis-in. Gjithashtu përdoret për të trajtuar disa lloje kanceri siç janë ato të mëlçisë dhe prostatës (prostata). Një skanim përdoret për të drejtuar sondën dhe për të parë ngrirjen e qelizave. Kjo e kufizon dëmtimin e indit të shëndetshëm aty afër.

Elektrokirurgjia

Cilat janë rreziqet dhe efektet anësore të kirurgjisë së kancerit?

Ekzistojnë rreziqe që shoqërojnë çdo lloj procedure mjekësore dhe kirurgji-a nuk bën përjashtim. Pjesërisht suksesi varet nga lloji i operacionit kirurgjikal që ju do t’i nënshtroheni dhe nga lloji i operacionit si edhe nga përvoja e kirurgut me të. Kohëzgjatja e operacionit dhe lloji i anestezisë së përdorur janë faktorë të tjerë të rëndësishëm. Shëndeti fizik i pacientit ndikon në masë të konsiderueshme mbi procesin dhe rezultatin. Më e rëndësishmja është nëse dobia e pritshme peshon më shumë se rreziqet e mundshme.

Mjekët kryejnë operacione qysh prej një kohe të gjatë. Përparimet në teknikat kirurgjikale dhe në të kuptuarit nga ana jonë të parandalimit të infeksioneve e kanë bërë kirurgjinë moderne më të parrezikshme dhe me më pak të ngjarë të dëmtojë indet e shëndetshme se më parë. Por ende ka gjithmonë një shkallë rreziku të pranishme, pavarësisht se sa e vogël është ajo.

Para se ju të vendosni t’i nënshtroheni një procedure mjekësore, është e rëndësishme që të kuptoni rreziqet. Procedura të ndryshme kanë lloje të ndryshme të rreziqeve dhe të efekteve anësore. Këtu nuk mund të rendisim të gjithë problemet e mundshme të çdo lloj operacioni kirurgjikal. Sigurohuni t’i diskutoni detajet e rastit tuaj me mjekun i cili mund t’u japë një ide më të mirë për atë se cilat janë rreziqet tuaja aktuale.

Gjatë operacionit

Ndërlikimet e mundshme gjatë operacionit mund të shkaktohen nga vetë operacioni, ilaçet e përdorura (anestezi) ose një sëmundje. Përgjithësisht, sa më kompleks të jetë operacioni aq më i madh është rreziku.

Operacionet e vegjël dhe marrja e kampioneve për biopsi zakonisht paraqesin më pak rrezik se sa një operacion i madh. Dhimbja në vendin e operuar është problemi më i zakonshëm. Infeksionet dhe reaksionet ndaj ilaçeve të përdorura për të mpirë zonën e trajtuar (anestezi lokale), janë po ashtu të mundshme. Ndërlikimet në operacionet e mëdha nuk janë të zakonshme, por mund të përfshijnë:

Hemorragjia

Kuptimi i kirurgjisë së kancerit: Një udhëheqës për pacientët dhe familjet e tyre

Planifikimi dhe përgatitja për kirurgjinë e kancerit

Edhe ju edhe mjeku juaj kanë gjëra për të bërë para kirurgji-së për t’u siguruar që ju keni shansin më të mirë për një rezultat pozitiv. Sa më shumë që të jetë e mundur ju duhet të dini çfarë do të prisni dhe të ndjeni që vendimi që keni marrë është më i miri për ju. Njerëzit ndryshojnë lidhur me atë se sa të përfshirë duan të jenë në procesin e marrjes së vendimit. Por të dini sa më shumë që të jetë e mundur për atë se çfarë ju pret, kjo të paktën redukton nivelin e stresit për ju.

Nuk është e pazakontë që pacientët të presin disa javë pasi mësojnë që ata kanë kancer që të bëhet një operacion kirurgjikal. Ju keni kohë të:

 • Mësoni më shumë për kancerin;
 • Të flisni me të tjerë që kanë pasur kancer;
 • Të eksploroni alternativat e trajtimit tuaj;
 • Të gjeni ekipin më të mirë për t’u kujdesur për ju.

Gjithashtu ju mund të doni që të merrni një opinion të dytë. Pothuaj në të gjithë rastet koha e nevojshme për t’u përgatitur për operacionin nuk duhet të ketë ndikim mbi suksesin e tij. Por në qoftë se ju keni ndonjë lloj problemi urgjent mjekësor, operacioni duhet bërë sa më shpejt që është e mundur.

Miratim i informuar

Miratimi pasi të jeni i informuar është një nga pjesët më të rëndësishme të përgatitjes për operacionin kirurgjikal. Ai është një proces gjatë të cilit juve u tregohen të gjithë aspektet e trajtimit para se të jepni miratimin tuaj me shkrim për operacionin. Ky miratim zakonisht nënkupton që mjeku juaj ka shpjeguar sa më poshtë:

 • Kushtet ose diagnozë-n tuaj dhe përse operacioni është një alternativë;
 • Qëllimin e operacionit;
 • Si do të bëhet operacioni;
 • Si mundet të jetë ai i dobishëm për ju;
 • Cilat janë rreziqet;
 • Çfarë efektesh anësore duhen pritur;
 • Çfarë alternativash të tjera trajtimi keni.

Kur ju e nënshkruani miratimin tuaj ju me këtë pranoni që e keni marrë këtë informacion, e kuptoni atë dhe jeni i gatshëm t’i nënshtroheni operacionit kirurgjikal. Gjithashtu kjo do të thotë që ju e kuptoni se nuk ka garanci që trajtimi do të funksionojë.

Testimi para operacionit

Talgan 0.5mg/2ml & 1 mg/2ml, solucion për nebulizator në njësi doze plastike, Budesonide.

Çfarë është TALGAN dhe për çfarë përdoret

Talgan përmban një medikament të quajtur budesonide. Ky i përket grupit të medikamenteve të quajtura kortikosteroide. Vepron në reduktimin dhe parandalimin e enjtjeve dhe inflamacion-it të mushkërive.

Talgan përdoret dhe në trajtimin e astmës. Përdoret gjithashtu në trajtimin e croup tek neonat-ët dhe fëmijë.

Çdo njësi doze është një lëng që mbahet në një kontenitor të vogël plastik. Lëngu vendoset në një makinë që quhet nebulizator. Kjo makineri e shndërron barin në avull, të cilin ju e thithni nëpërmjet një maske që vendoset në pjesën e gojës.

Para se të përdorni Talgan

Mos përdorni Talgan nëse:

Jeni alergji-k (mbindjeshmëri) ndaj budesonide ose ndonjë përbërësi tjetër të TALGAN (të listuar në seksionin: Informacione të mëtejshme).

Tregoni kujdes të veçantë me Talgan

Para se të përdorni Talgan, tregojini mjekut ose farmacistit nëse:

 • Keni infeksion në mushkëri.
 • Jeni ftohur ose keni një infeksion në toraks.
 • Keni problem me veshkat.

Nëse përdorni medikamente të tjera

Lutemi njoftoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse merrni apo keni marrë  medikamente që mund të ndikojnë në mënyrën e veprimit të disa medikamenteve dhe anasjelltas.

Në veçanti, njoftoni mjekun ose farmacistin nëse përdorni ndonjë nga medikamentet e mëposhtme:

 • Medikamente steroidal.
 • Medikamente për trajtimin e infeksioneve fungale (si p.sh. itraconazole and ketoconazole).

Shtatzënia dhe laktacion-i

 • Nëse jeni shtatzënë, ose planifikoni një shtatzëni, konsultohuni me mjekun tuaj para se të përdorni Talgan – mos përdorni Talgan nëse mjeku juaj nuk e rekomandon.
 • Nëse përdorni Talgan dhe zbuloni që jeni shtatzënë, mos e ndërprisni Talgan por konsultohuni me mjekun tuaj urgjentisht.
 • Nëse ushqeni me gji, konsultohuni me mjekun para se të përdorni Talgan.

Përdorimi i makinës dhe makinerive

Talgan nuk afekton aftësinë për përdorimin e makinës ose makinerive.

Përdorimi dhe doza

Përdorimi

Iconal tab 15 mg/tab ose Meloxikam.

Çfarë është iconal dhe për çfarë përdoret

Iconal përmban substancën aktive meloxikam. Meloxikam bën pjesë në grupin e barnave të emërtuar “josteroidal anti-inflamator” të cilët përdoren për reduktimin e inflamacionit  dhe dhimbjeve të muskujve dhe nyjeve. Iconal përdoret si trajtim afatshkurtër në acarimin e osteoartrit-it dhe si trajtim afatgjatë në artrit reumatoid dhe tek spondiliti ankilozues.

Para se të përdorni Iconal

Mos e përdorni Iconal nëse:

 • Jeni shtatzënë, planifikoni një shtatzëni ose ushqeni me gji.
 • Jeni alergji-k ndaj meloxikam apo ndonjë përbërësi tjetër të Iconal.
 • Jeni alergjik ndaj aspirinës ose ndonjë anti-inflamatori tjetër.
 • Keni patur probleme me frymëmarrjen, polipe-t nazal-e të shoqëruara me rrufë, urtikarie, enjtje të lëkurës kur keni përdorur aspirinë ose anti-inflamator të tjerë.
 • Vuani apo keni vuajtur nga ulçera gastrointestinale.
 • Keni probleme me koagulim-in ose keni vuajtur nga gjakderdhje gastrointestinal-e ose hemoragji cerebrovaskulare.
 • Vuani nga sëmundje të mëlçisë.
 • Vuani nga sëmundje të rënda të veshkave dhe nuk i jeni nënshtruar dializës.
 • Vuani nga insuficienca e zemrës.

Tregoni kujdes nëse:

 • Keni vuajtur nga ezofagit ose gastrit apo ndonjë sëmundje tjetër gastrointestinale p.sh. koliti ulçeroz, sindroma Chron.
 • Vuani nga tensioni i lartë.
 • Jeni i moshuar.
 • Vuani nga sëmundje të zemrës,veshkave apo mëlçisë.
 • Vuani nga diabet-i.
 • Vuani nga hipovolemi-a (vëllim i reduktuar i gjakut) që verifikohet nëse keni humbje të konsiderueshme gjaku ose djegie, ndërhyrje kirurgjik-ale.
 • Nëse jeni intolerant ndaj sheqernave duke qenë se ky bar përmban laktozë.
 • Ju është diagnostikuar nivel i lartë i potasit në gjak.

Mjeku mund t’ju mbajë në monitorim për të vëzhguar progresin gjatë trajtimit.

Kujdes

Slideshow: Udhëheqës vizual për të kuptuar Lupus-in

[ssba_hide]

Përdorimet

Hipertension (tensioni arterial i rritur).

Kundërpërdorimet

Tek pacientët me ndjeshmëri të lartë ndaj barit si dhe ndaj bllokuesve të tjerë të enzimë-s së konversionit të angiotenzinë-s.

Efektet anësore

Anoreksi (mungesë oreks-i), dhimbje abdominale (barku), kollë e thatë persistent-e, ndryshime të zërit, hipotension (tension i ulët), proteinuri (proteina në urinë), trombocitopeni (ulje e trombo-citeve), neutropeni (neutrofile të ulura në gjak), agranulocitozë (humbje e granulocite-ve në gjak), hiperkalemi (rritja e kalium-it në gjak), rritje e nivelit të enzimave të mëlçisë, ikter kolestatik (ikter nga bllokimi i kolecist-ës), çrregullime të funksionit të veshkave, pankreas-it.

Dozimi

Kur përdoret i vetëm, në fillim jepen 12.5 mg, 2 herë në ditë; në kombinim me diuretikë (shkarkues të lëngjeve), në fillim përdoren 6.25 mg, 2 herë në ditë. Doza e zakonshme mbajtëse është 25 mg, 2 herë në ditë; doza maksimale: 50 mg, 2 herë në ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 12.5 mg, 25 mg, 50 mg, 100 mg.

Përdorimet

Te glaukomat e thjeshta kronike apo me kënd të hapur; glaukoma sekondar-e; edemave kardiake (edema me shkaqe nga patologji-të e zemrës), epilepsi-së bashkë me antikonvulsivë të tjerë.

Kundërpërdorimet

Te pacientët me mbindjeshmëri ndaj barit; te çrregullimet e theksuara të veshkave dhe mëlcisë; në insuficiencën (ulje të funksionit) tek gjëndra mbiveshkore dhe në acidozën hiperkloremi-ke (rritje të sasisë së klorit në gjak); përdorimi i gjatë është i kontraindikuar edhe te glaukoma kongjestive kronike këndngushtë.

Efektet anësore

Parestezi (bllokim muskular regjional), anoreksi (mungesë oreks-i), ndryshime të ndjenjës së të shijuarit; poliuri (urinim i shpeshtë), polidipsi (etje për ujë), dhimbje koke, marrje mendsh, lodhje, irritabil-itet, konfuzion, përgjumje. Në raste të rralla fotosensivititet (ndjeshmëria ndaj dritës), acidozë, miopi (dëmtim i shikimit nga larg) kalimtare (duhet ulur doza), ethe, agranulocitozë (ulja e qelizave granulocite në gjak), trombocitopeni (ulja e trombociteve), leukopeni (ulje e leukocite-ve), anemi aplastike sekondare, ekzantemë (skuqje), anafilaksi, kristaluri (prania e kristale-ve në urinë), formim kalkul-ash (gurë), kolikë renal-e (dhimbje të forta të veshkave) dhe uretral-e (ureter), dëmtime renale (veshkash), urtikarie (njolla të kuqe), hematuri (prania gjaku në urinë), glukozuri (prania e glukozë-s  në urinë), insuficiencë hepatike (ulja e funksionit të mëlcisë), paralizë dhe konvulsion.

Dozimi

Në glaukomë: 250-1000 mg në ditë, në doza të ndara. Në edemë kardiake: doza fillestare për të shkaktuar diurezë (urinim) është 250-375 mg, 1 herë në ditë në mëngjes ose 250-375 mg 2 herë në ditë, e pastaj një ditë po dhe një ditë jo. Në epilepsi: të rriturit, 250-1000 mg në ditë, në doza të ndara. Fëmijët: 8-10 mg/kg, në ditë, në doza të ndara; nuk duhet tejkaluar doza prej 750 mg në ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 250 mg.