Kur duhet të thërrisni mjekun për foshnjën tuaj?

Është normale që prindërit e rinj të shqetësohen për shëndetin e foshnjës së tyre. Edhe në qoftë se ju mund ta shihni se i porsalinduri juaj (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) është i fortë dhe energjik, foshnjat janë të vegjël dhe të cenueshëm dhe kanë nevojë për mbrojtjen tonë. Por si do ta dini ju që ndonjë gjë nuk shkon vërtet mirë?

Ju e njihni foshnjën tuaj më mirë se kushdo, kështu që besojuni instinkteve tuaja dhe i telefononi mjekut në qoftë se ndjeni se diçka nuk është në rregull. Disa gjëra kryesore për t’i pasur kujdes.

Temperamenti

Nëse foshnja juaj është si zakonisht i gjallë, i kënaqur dhe e merr mirë ushqimin, ai ndoshta nuk është i sëmurë seriozisht. Një foshnjë me hundë që i kullojnë dhe me një buzëqeshje në fytyrë, ka gjasa të mos jetë dhe aq sëmurë, sa një foshnjë me hundë që kullojnë dhe është i përgjumur.

E qara e pazakonshme

Nëse foshnja juaj fillon papritmas të qajë më shumë se zakonisht dhe ju nuk mund ta qetësoni me mënyrat tuaja të zakonshme, ose në qoftë se e qara e saj është e dobët ose jashtëzakonisht e mprehtë, ajo mund të jetë seriozisht e sëmurë. Edhe e kundërta është e vërtetë: nëse foshnja juaj duket e pakënaqur dhe nuk qan por është jashtëzakonisht pasive dhe e vështirë për ta zgjuar, telefonojini mjekut tuaj.

Oreksi

Se sa e uritur është foshnja juaj, kjo ndryshon nga dita në ditë. Në qoftë se është e uritur do ta kërkojë ushqimin energjikisht. Një foshnjë që largohet lehtë nga gjiri apo nuk është e interesuar të pastrohet, ndërrohet dhe ushqehet ka gjasa të jetë e sëmurë. Gjithashtu, në qoftë se vini re që ajo e nxjerr ushqimin më shumë se zakonisht apo ajo që nxjerr është në ngjyrë të gjelbër, atëherë telefonojini mjekut.

Jashtëqitja e parregullt

Pneumonia - Merrni një trajtim të shpejt!

Simptomat zakonisht varen nga shkaku i pneumoni-së; megjithatë një kollë e thatë ose e tepruar, dhimbje kraharori, temperaturë ose të dridhura dhe vështirësi në frymëmarrje ose mungesë frymëmarrje, janë të gjitha simptoma të përbashkëta të peneumonisë.

Pneumonia bakteriale

Në rastin e pneumonisë bakteriale simptomat mund të shfaqen papritmas dhe mund të jenë shumë të rënda ose mund të shfaqen në mënyrë më graduale. Simptomat mund të përshijnë:

 • Një rritje e shpejtë e nivelit të frymëmarrjes dhe puls-it;
 • Ngjyrë blu e lehtë e buzëve dhe thonjve për shkak të mungesës së oksigjenit;
 • Dhëmbë që kërcasin;
 • Dridhje;
 • Djersitje e tepruar;
 • Dhimbje e fortë kraharori;
 • Paqartësi mendore;
 • Kollë e bollshme me mukozë jeshile ose të verdhë, ose mukozë e cila është e kuqe ose kafe nga gjaku; dhe
 • Temperaturë të lartë.

Pneumonia virale

Doktorët mendojnë se të paktën gjysma e të gjitha pneumonive shkaktohen nga viruset. Shumica e pneumonive virale nuk janë serioze dhe zgjasin vetëm pak, por virusi i gripit mund të shkaktojë pneumoni të rëndë tek pleqtë ose njerëzit me imunitet të dobët. Në disa raste pneumonia virale mund të komplikohet nga një infeksion bakterial dhe të shfaqë simptomat e pneumonisë bakteriale. Simptomat e pneumonisë virale mund të jenë të njëjta me gripin, dhe përfshijnë:

 • Dhimbje koke;
 • Temperaturë;
 • Kollë të thatë;
 • Lodhje e përgjithshme dhe dhimbje muskujsh; dhe
 • Rraskapitje.

Nganjëherë mund të ketë një përkeqësim të shpejtë të gjendjes, duke kaluar në marrje fryme ekstreme dhe një nevojë të madhe për ajër.

Pneumonia mukoplazmatike

Kjo është forma më e përhapur e penumonisë tek njerëzit nën 40 vjeç. Ajo shpesh ndodh si një formë epidemik-e në grupe të kufizuara siç janë familjet, studentët dhe personeli ushtarak. Zakonisht është e butë, por mund të jetë edhe e rëndë. Nganjëherë kolla dhe dobësia që ndjeni mund të vazhdojnë për javë të tëra nëse nuk kurohen.
Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • Të dridhura dhe temperaturë;
 • Fyt të thatë;
 • Kollë të thatë;
 • Lodhje e cila mund të zgjasë për javë me radhë pasi ka pushuar sëmundja;
 • Dhimbje kyçesh dhe muskujsh; dhe