Organet riprodhuese femërore

front view of female reproductive system

Pamja anash e organeve riprodhuese femërore

organet riprodhuese femerore anesore

Vezoret

Vezoret janë organ-et kryesore riprodhuese të një gruaje. Të dy vezoret, të cilat janë me madhësinë dhe formën e bajames, prodhojnë hormonet femërore (estrogjenet dhe progesteron-in) dhe vezët. Të gjitha organet e tjera riprodhuese të femrës janë atje për të transportuar, për të ushqyer dhe për të përmbushur nevojat e vezës apo fetus-it në zhvillim.

Vezoret janë mbajtur në vend nga ligament-e të ndryshme të cilat i ankorojnë ato tek uterusi dhe legeni. Vezoret përmbajnë folikulat ovariane, në të cilat zhvillohen vezët. Pasi folikula është pjekur, ajo çahet dhe veza e zhvilluar del nga vezorja për në tubat fallopianë (tubat uterine). Ky quhet ovulacion.  Ovulacioni ndodh në mes të ciklit menstrual dhe zakonisht ndodh çdo 28 ditë apo më shumë në një femër më të madhe në moshë. Ajo zhvillohet nga vezorja e djathtë ose e majtë në mënyrë të rastësishme.

Tubat fallopian

Tubat fallopianë janë rreth 10 cm të gjatë dhe fillojnë si pasazhe në formën e hinkës që ndodhen pranë vezoreve. Ata kanë një numër projeksionesh të njohura në fund si fimbra pranë vezoreve. Kur një vezë lirohet nga vezorja ajo është “kapur” nga një prej fimbrave dhe transportohet përgjatë tubit fallopian në mitër. Veza është zhvendosur përgjatë tubit fallopian—projeksionet me qime mbi sipërfaqet e qelizave në hyrje të tubit fallopian – dhe kontraktime-t e bëra nga tubi. Vezës i duhet rreth 5 ditë për të arritur mitrën dhe është pikërisht në këtë udhëtim, poshtë tubit fallopian që fertilizim-i mund të ndodhë në qoftë se një spermë penetron dhe bashkohet me vezën. Megjithatë, veza, është zakonisht e zbatueshme vetëm për 24 orë pas ovulacionit, kështu që fekondim-i zakonisht ndodh në krye të një të tretës së tubit fallopian.

Mitra