Ushqimi i foshnjës: Fillimi me ushqime të ngurta

Është koha e drekës! Gjeni kur foshnja juaj është e gatshme për ushqime të ngurta, si edhe mënyrat më të mira për ta prezantuar me to.

Fillimi me ushqime të ngurta është një nga piketat më emocionuese (edhe pse e rrëmujshme) në vitin e parë të foshnjës tuaj. Mendoni për të gjithë shijet dhe cilësitë që e presin të voglin tuaj, që nga djathi pikant te mangoja plot lëng e avokadoja me krem. Është një botë e tërë aromash për t’u zbuluar dhe eksploruar dhe fillimi me ushqime të ngurta është hapi i parë. Inkurajojeni foshnjën tuaj që të kënaqet duke provuar ushqime të reja, edhe në qoftë se një pjesë e mirë e racionit të saj përfundon të grykashkë, në tabaka apo në dysheme. E gjithë kjo është pjesë e eksperiment-it të madh e çuarjes së shijes së saj në një nivel më të lartë.

Kur duhet pritur kjo?

Shumica e foshnjave janë të gatshëm të fillojnë me ushqime të ngurta midis moshës 4 dhe 6 muajsh. Akademia Amerikane e Pediatri-së tashmë e rekomandon muajin e 6-të si kohën më të mirë për të filluar të ushqehet një foshnjë me ushqime të ngurta, meqenëse në këtë kohë, sistemi tretës i saj i ka zhvilluar enzimat e domosdoshme për të tretur një larmi të madhe ushqimesh. Fillimi më herët mund të dëmtojë zakonet e ardhshme të të ngrënit (foshnja mund të refuzojë ato lugë në fillim thjesht sepse ajo nuk është e gatshme për këtë, pastaj më vonë për shkak të detyrimit të mëparshëm nga ana e prindërve), e veç kësaj përdorimi i hershëm i ushqimeve të ngurta ka qenë lidhur me obezitet-in më pas gjatë jetës. Sado që pritja e gjatë, të themi deri në moshën 8 apo 9 muajsh mund të jetë më e ndërlikuar, sepse ashtu si zakonet, edhe shijet mund të jenë më të vështira të ndryshohen në këtë pikë. Veç kësaj, një foshnjë më e rritur mund t’i rezistojë të mësuarit e marifeteve të reja, siç është përtypja dhe gëlltitja, në krahasim me metodën e mësuar dhe të vërtetuar të ushqyerjes me gji.

Nevojat e foshnjave për lëndë ushqimore

Nënat e reja gjithmonë kanë shumë gjëra në mendjet e tyre, duke përfshirë edhe dhënien e ushqimeve më të mira për foshnjat e tyre. Lajmi i mirë është që është shumë e lehtë që foshnjave t’u sigurohen lëndët ushqyese pasi ju të mësoni se cilat janë ato.

Për katër deri gjashtë muajt e parë të jetës foshnjat i marrin të gjitha lëndët ushqyese që u nevojiten për të lulëzuar nga qumështi i gjirit apo ai i blerë. Duke marrë parasysh se sa marramendëse janë këto ditë të para është një qetësim i madh të mësohet, të paktën kur është fjala për të ushqyer foshnjën që ju jeni mjaft të siguruara. Por pikërisht për këtë kalimi tek ushqimet e ngurta mund të ndjehet kaq i frikshëm: duhet të siguroheni që ju po zbatoni për foshnjën tuaj një dietë të formuar nga ushqimet më të mira.

Lëndë ushqyese që foshnja duhet t’i marrë

Hekuri

Qumështi i blerë në dyqan dhe drithërat janë të pasuruara me hekur për një arsye: Jo vetëm që ky mineral luan një rol të rëndësishëm në prodhimin e hemoglobinë-s por gjithashtu ndihmon në zhvillimin e trurit, duke përfshirë aftësitë lëvizëse dhe kujtesën. Sigurohuni që foshnja juaj të marrë 11 miligram në ditë, duke i dhënë qumësht dhe drithëra të pasuruara me hekur, si edhe ushqime të tjera të pasura me hekur, duke përfshirë mishin, shpendët, peshkun, vezët, avokado, brokoli dhe spinaq.

Zinku

Ashtu si edhe hekuri zinku ndihmon për ta mbajtur trurin e foshnjës të punojë me shpejtësi të plotë dhe po ashtu të gëzojë shëndet të plotë. Zinku ushqen prodhimin e qelizave të bardha të gjakut të cilat luftojnë infeksionet dhe siguron që qelizat e trupit të rriten dhe të riparojnë vetveten siç duhet. Qumështi dhe drithërat e pasuruara me zink i sigurojnë ato 3 miligram për të cilat foshnja ka nevojë pasi të ketë mbushur gjashtë muaj, siç bëjnë edhe shumica e ushqimeve të pasura me hekur, veçanërisht mishi dhe shpendët (hekuri dhe zinku priren të qëndrojnë bashkë në ushqime të ndryshme).

Kalciumi dhe Vitamina D

Ngrënia e peshkut: Pro-të dhe Kundra-t

Është e rëndësishme të dini se çfarë peshku të merrni dhe çfarë nuk duhet të hani kur ju përpiqeni të mbeteni shtatzënë.

Ushqimet e detit dhe peshku janë të mbushur me proteina, vitamina dhe acide yndyrore omega-3 të shëndetshme për zemrën, lëndë ushqyese të rëndësishme kur jeni në dietën e para shtatzënisë. Por kur ju përpiqeni të mbeteni shtatzënë, ju duhet të keni kujdes me peshkun që ju gatuani, sepse disa lloje peshku përmbajnë nivele shumë të larta dhe të rrezikshme të metalit të rëndë – merkurit, një toksinë e cila dëmton sistemin nervor. Ja disa nga mënyrat për t’i shpëtuar këtij rreziku:

Përpiquni të mos i kaloni sasitë e peshkut me të cilat ushqeheni. Sipas ekspert-ëve, sasia e peshkut me përmbajtje të ulët të merkurit që mund të konsumoni në një javë kur jeni shtatzënë apo përpiqeni të mbeteni shtatzënë duhet të jetë rreth 350 gram, sepse përmban shumë proteina të shëndetshme për foshnjën. Mirë është që të konsumoni rreth dy deri tre racione peshk në javë.

Njiheni peshkun që konsumoni. Ekspertët thonë që karkalecat e detit, salmoni etj. janë zgjedhje të mira, ndërsa peshku shpatë, peshkaqeni, skumbria kanë përmbajtje të lartë të merkurit dhe duhen eliminuar nga dieta juaj. Peshku ton, edhe ai ka një përmbajtje të lartë merkuri, por mund të konsumohet në gjysmën e sasisë së përmendur më sipër.

Ilaçet me recetë janë një pjesë e rëndësishme në trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve. Megjithatë, përdorimi i gabuar i këtyre ilaçeve mund t’i bëjë ato të pasigurta, p.sh. nëse nuk ndiqni udhëzimet mbi dozën e ilaçit, përfshirë këtu edhe kohën e marrjes së ilaçeve apo kohëzgjatjen, mund t’ju sëmurë.

Të kuptoni dhe të përndorni në mënyrë të sigurt ilaçet me recetë janë aspekte të rëndësishme të mbarëvajtjes së shëndetit tuaj.

Çfarë është ilaçi me recetë?

Një ilaç me recetë është i disponueshëm nga ju vetëm në rast se një doktor shkruan një recetë, me anë të së cilës kërkon që ky ilaç t’ju ofrohet. Më pas ju e çoni këtë recetë tek një farmacist, në mënyrë që të merrni ilaçin.

Çfarë trajton ilaçi juaj me recetë?

Kujtohuni të pyesni gjithmonë doktorin tuaj për cilat gjendje ky ilaç këshillohet. Në këtë mënyrë, ju do të jeni më i aftë të kuptoni nëse ilaçi po ju ndihmon ose jo.

Ndoshta do të ishtë më mirë për ju që të kërkoni që doktori t’i shkruajë këto informacione, bashkë me kur dhe si ta merrni ilaçin, sidomos nëse ndjeni vështirësi në leximin e shkrimit të vogël mbi etiketat e shisheve të ilaçeve.

Informacioni i ilaçit për konsumatorin (IIK)

Një burim i rëndësishëm i informacionit për ilaçet me recetë është IIK – informacioni i ilaçit për konsumatorin. Kjo është një fletëpalosje, e cila mund t’ju jepet nga doktori apo farmacisti juaj. IIK-ja është e shkruar nga kompania që e prodhon ilaçin, me një gjuhë të thjeshtë për t’u kuptuar. IIK-ja përmban informacione mbi gjendjet në të cilat ky ilaç përdoret për të trajtuar,  efekte të mundshme anësore, në cilat gjendje ky ilaç nuk duhet përdorur dhe çdo masë paraprake që duhet marrë ndërkohë që ilaçi po përdoret.

Kujtohuni gjithmonë të pyesni doktorin ose farmacistin nëse IIK-ja gjendet bashkë me ilaçin. IIK-ja mund të ofrohet si pjesë e paketimit ose si një printim i kompjuterit.

Çfarë shkruhet mbi recetën tuaj?

Udhëheqës vizual: 13 këshilla për kujdesin ndaj lëkurës tek meshkujt

[ssba_hide]

Këtë javë foshnja peshon rreth 1 kg (afërsisht sa madhësia e një patëllxhani) dhe është e gjatë 37.5 cm nga maja e kokës e deri tek thembrat. Ajo mund t’i picërrojë sytë që tani kanë qepalla. Me shikimin e që po i zhvillohet mund të jetë në gjendje të shikojë dritën që filtrohet brenda përmes mitrës tuaj. 2Gjithashtu miliarda neuron-e po krijohen në trurin e saj dhe po shton më shumë dhjamë në përgatitje për jetën në botën e jashtme.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ju jeni në periudhën e shtëpisë. Tremujori i tretë dhe i fundit fillon këtë javë. Në qoftë se jeni si shumica e grave, këtë tremujor do të shtoni rreth 5 kg.

Në këtë pikë, ka mundësi të vizitoheni tek mjeku ose mamia juaj çdo dy javë. Pastaj, në javën e 36-të do të kaloni në vizita javore. Varësisht nga faktorët tuaj të rrezikut, mjeku mund t’ju rekomandojë teste të përsëritura të gjakut për HIV (human immunodeficiency virus) dhe sifilis, si edhe merr kampione për klamidia dhe gonorre-a, që të jetë i sigurt për status-in tuaj para lindjes. Gjithashtu, në qoftë se rezultati për testin e monitorimit të glukozës ishte i lartë dhe ju nuk keni bërë një test më pas, do t’i nënshtroheni testimit prej 3 orësh të tolerancës ndaj glukozë-s.

Nëse analizat e gjakut të bëra në vizitën tuaj të parë para lindjes kanë treguar se ju jeni rezus negative (rhesus faktori) ju do të merrni një injeksion të Imunoglobulina-ve Rh për të parandaluar që në trupin tuaj të krijohen antitrup-a që mund të sulmojnë gjakun e foshnjës. (Në qoftë foshnja juaj është rezus pozitive, ju do të merrni një porcion tjetër të Imunoglobulinës Rh pasi ajo të lindet).

Rreth kësaj kohe, disa gra kanë një ndjesi sikur pjesa e poshtme e këmbëve u bëhet miza-miza dhe një nxitje të pa-rezistueshme për t’i lëvizur ato ndërsa përpiqen të qetësohen e të flenë. Në qoftë se kjo ndjesi qetësohet të paktën përkohësisht kur ju lëvizni, ju mund të keni atë që njihet si sindroma e këmbëve që nuk pushojnë.