Udhëheqës vizual: Njihuni më mirë me Ebola-n

[ssba_hide]

Shtatzënia molare

Një shtatzëni molare ndodh kur indi që normalisht bëhet fetus, në vend të kësaj bëhet një tumor anormal në mitër. Edhe se ai nuk është një embrion, ky tumor shkakton simptomat e shtatzënisë.

Një shtatzëni molare duhet të trajtohet menjëherë. Kjo do të sigurojë që i gjithë indi të largohet. Ky ind mund të shkaktojë probleme serioze tek disa gra.

Gati 1 në 1 500 gra me simptoma të hershme të shtatzënisë ka një shtatzëni molare. Kjo do të thotë që 1 499 gra nga 1 500 nuk e kanë këtë problem.

Çfarë e shkakton shtatzëninë molare

Shtatzënia molare mendohet se shkaktohet nga një problem me informacionin gjenetik të një veze ose spermatozoidi. Janë dy lloje të shtatzënisë molare: e plotë dhe e pjesshme:

  • Shtatzënia e plotë molare. Një vezë pa informacion gjenetik fekondohet nga një spermatozoid. Spermatozoidi rritet vetë por ai mund të bëhet vetëm një bllok indesh. Ai nuk mund të bëhet një fetus. Ndërsa ky ind rritet, ai duket si një vile rrushi. Ajo mund të mbushë mitrën.
  • Shtatzënia e pjesshme molare. Një vezë fekondohet nga dy spermatozoide. Placenta bëhet tumor molar. Çdo ind i fetusit që formohet ka gjasa të ketë defekte të rënda.

Disa herë një shtatzëni e cila duket sikur është me binjakë gjendet të jetë një fetus dhe një shtatzëni molare. Por kjo ndodh shumë rrallë.

Gjërat që mund të rrisin riskun tuaj për të pasur një shtatzëni molare përfshijnë:

  • Moshën. Risku për një shtatzëni të plotë molare rritet në mënyrë që qëndrueshme pas moshës 35 vjeç.
  • Një histori e një shtatzënie molare, veçanërisht nëse keni pasur dy a më shumë.
  • Një histori aborti.
  • Një dietë e ulët me karotinë. Karotina është një formë e vitaminës A. Gratë që nuk marrin mjaftueshëm nga kjo vitaminë kanë një shkallë më të lartë të shtatzënisë së plotë molare.

Cilat janë simptomat?

Një shtatzëni molare shkakton të njëjtat simptoma të hershme si edhe një shtatzëni normale, siç është një periodë e munguar ose sëmundja e mëngjesit. Por një shtatzëni molare zakonisht shkakton edhe simptoma të tjera. Ato mund të përfshijnë:

  • Rrjedhje të gjaku-t nga vagina.
  • Një mitër më të madhe se normale.

Përdorimet

Pështirosje dhe vjellje, veçanërisht të shkaktuara nga kemioterapia dhe radioterapi-a abdominale (barkut); intubim i zorrës së hollë; stazë (bllokim) diabet-ike gastrik-e (stomaku).

Kundërpërdorimet

Gjakderdhje nga trakti gastrointestinal (stomak-zorrë) dhe obstruksion intestinal; epilepsi; përdorim i njëkohshëm me barna fenotiazinike, feokromocitomë.

Dozimi

10 mg 3 herë në ditë; fëmijët nën 10 kg: 2 mg të ndarë në dy doza; fëmijët 10-14 kg, 1 mg 3 herë në ditë; fëmijët 20-29 kg 2.5 mg, 3 herë në ditë; të rriturit nën 60 kg, 5 mg 3 herë në ditë (për fëmijët dhe të rriturit doza nuk duhet të kalojë 500 mcg/kg/ditë).

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 10 mg.

Tretësira oral-e: 5 mg/mL.

Injeksion: 5 mg/mL, 2 mL.

Përdorimet

Trajtimi i hipoglikemi-së (ulja e sheqerit në gjak) dhe ekzaminimet radiologji-ke të traktit gastrointestinal (stomak -zorrë).

Kundërpërdorimet

Mbindjeshmëria në glukagon.

Efektet anësore

Ndjesi të vjelle, vjellje.

Dozimi

Të rriturit: tek hipoglikemia 0.5-1 mg SC, IM,IV; ekzaminimet radiologjike 0.25-25 mg IV 1 minutë para procedurës ose 1-2 mg 4-10 minuta para procedurës. Doza mund të përsëritet mbas 20 minutash.

Fëmijët: 0.03-0.1 mg/kg/dozë; maksimalisht 1 mg/dozë.

Format farmaceutike dhe dozat

Injeksion: 1 mg, 10 mg.

Përdorimet

Infeksionet me tenia (krimba shiritorë).

Efektet anësore

Ndjesi të vjelle, dhimbje abdominale (barku), prurit (kruarje).

Dozimi

Taenia solium, taenia saginata dhe diphyllobothrium latum.

Të rriturit dhe fëmijët mbi 6 vjeç: 2g si dozë të vetme pas një mëngjesi të lehtë dhe të pasuar me një purgativ pas dy orësh; fëmijët  nen 2 vjeç: 500 mg; 2-6 vjeç: 1g.

Hymenopolis, nënat, të rriturit dhe fëmijët mbi 2 vjeç: 2g si dozë të vetme dhe pastaj nga 1g për 6 ditë; fëmijët  nën  2 vjeç: 500 mg ditën e parë dhe nga 250 mg 6 ditët e ardhshme; 2-6 vjeç: 1g ditën e parë dhe nga 500 mg 6 ditët e ardhshme.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 500 mg.

Përdorimet

Infeksionet e traktit urinar.

Efektet anësore

Marrje mendsh, dhimbje koke, ndjesi të vjelle, vjellje, tension intrakranial i rritur, vertigo (humbje ekuilibri), konfuzion, reaksione në lëkurë, acidozë metabolike.

Dozimi

Fëmijët 3 muaj-12 vjeç: oral-isht (nga goja), 55 mg/kg/ditë çdo 6 orë;

Të rriturit: 1 g çdo 6 orë, (2 javë).

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 500 mg.

Suspension: 300 mg/5 mL.

Përdorimet

Infeksione  të shkaktuara  nga (shtamet që nuk prodhojnë penicilinazë) streptokokët (bakteret streptrokoke), pneumokokët, stafilokokët (bakteret stafikoloke), listeria, meningokoksitë, disa shtame të H. influenzae, salmonella, shigella, E. coli, enterobacter, dhe klebsiela.

Kundërpërdorimet

Ndjeshmëri ndaj penicilin-ave.

Efektet anësore

Ekzantemë (skuqje gjeneral-e, duhet të ndërpritet terapia), diarre, vjellje, reaksione alergji-ke, kandidozë oral-e (njolla të bardha të gojës), kolit i shkaktuar nga antibiotiku.

Dozimi

Oralisht (nga goja), 250-500 mg çdo 6 orë.

Me rrugë I.V.(Intra Venoze), 500 mg-3g, çdo 4-6 orë maksimumi (12g në ditë).

Me rrugë I.M. (Intra Muskulare), 500 mg-1.5g çdo 4-6 orë.

Neonat-ët deri 7 ditë.

Neonatët dhe fëmijët I.M, I.V. 100-400 mg/kg në ditë  (çdo 4-6 orë), meningjit (infeksion i shtresave veshëse të trurit) 200 mg/kg në ditë (çdo 4-6 orë); maksimumi 12 g në ditë; oralisht 50-100 mg/kg në ditë (çdo 6 orë); maksimumi 2-3 g në ditë.

Përdorimet

Tek çrregullimet e metabolizmit të kalcium-it dhe të fosfateve në të sëmurët me osteodistrofi renal-e (shkatërrim i indit kockor nga veshkat).

Kundërpërdorimet

Hiperkalcemi (rritja e kalciumit në gjak) ose kalcifikim metastazik (kalcifikim me vatra).

Efektet anësore

Në përdorimin e dozave të larta mund shkaktohet hiperkalcemia dhe hiperkalciuria (rritja e kalciumit në urinë) dhe si rrezultat i hiperkalcemisë shfaqen: anoreksi (mungesë oreks-i), mundim, vjellje, dhimbje koke, apati (pa reagim), pagjumësi. Ndërsa manifestimet më serioze janë: etja, dehidrim (humbja e lëngjeve), poliuri (shtim i urinimit), nikturi (urinim natën), kolikë abdominale (dhimbje të forta të barkut), ileusi paralitik (bllokim zorre) dhe aritmi kardiake (çrregullim të rritmit të zemrës).

Dozimi

Doza fillestare ditore është 0,25 mcg, në qoftëse nuk arrihet rezultati i dëshiruar, doza mund të rritet me 0,25 mcg në ditë, 2-4 javë. Shumica e të sëmurëve reagojnë në doza rreth 0,5 mcg deri në 1 mcg në ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Kapsula: 0,25 mcg, 0,5 mcg.

Injeksion: 1 mcg/mL, 2 mcg/mL.