Shtatzënia dhe vitaminat para lindjes

Cilat janë vitaminat e paralindjes?

Një dietë e shëndetshme është gjithmonë një ide e mirë, veçanërisht gjatë shtatzënisë. Gjatë shtatzënisë është mirë të merren vitamina të paralindjes për të ndihmuar të mbushet çdo boshllëk ushqimor në dietën e nënës. Vitaminat që duhen para lindjes janë shumë vitamina dhe minerale. Acidi i tyre folik, hekuri dhe kalcium-i janë veçanërisht të rëndësishëm.

Acidi folik, hekuri dhe kalciumi

Acidi folik ndihmon të parandalohen defektet në lindje të tubit neural, që prek trurin dhe shtyllën kurrizore. Defektet e tubit neutral zhvillohen në 28 ditët e para pas ngjizjes, para se shumë gra ta dinë se janë shtatzënë. Meqenëse pothuaj gjysma e të gjithë shtatzënive janë jo të planifikuara, rekomandohet që çdo grua që mund të mbetet shtatzënë të marrë 400 mikro-gram (mcg) acid folik çdo ditë, duke filluar që para ngjizjes dhe gjatë 12 javëve të para të shtatzënisë.

Një grua që tashmë ka pasur një foshnjë me një defekt të tubit neural duhet të këshillohet me mjekun e saj nëse mund të ketë apo jo nevojë të marrë një dozë të ndryshme të acidit folik. Studimet kanë treguar se marrja e një doze të madhe (deri 4 000 mcg) të paktën një muaj para dhe gjatë tremujorit të parë mund të jetë e dobishme për këto gra.

Ushqimet që përmbajnë acid folik janë perimet e gjelbra, arrat, fasulet, agrumet etj. Megjithatë është mirë të merret një plotësues ushqimor me sasinë e duhur të acidit folik.
Edhe kalciumi është i rëndësishëm për një grua shtatzënë. Ai mund të parandalojë humbjen e densitetit të kockave të saj, sepse edhe foshnja përdor kalciumin për rritjen e kockave të saj.

Hekuri ndihmon gjaku-n, edhe të nënës edhe të foshnjës që të mbartë oksigjenin që i nevojitet organizmit.

Çfarë vitaminash duhen kërkuar para lindjes?

Kërkoni këto vitamina të paralindjes:
• 400 mikrogram acid folik;
• 400 unitete vitamina D;
• 200-300 miligram kalcium;
• 70 miligram vitamina C;
• 3 miligram thiaminë;
• 2 miligram riboflavinë;
• 20 miligram niacinë;
• 6 mikrogram vitamina B12;
• 10 miligram vitamina E;
• 15 miligram zink;
• 17 miligram hekur.

Si të mbeteni shtatzënë shpejt?

Ndoshta ju vërtet jeni e etur për të mbetur shtatzënë, ose ndoshta doni që lindja e foshnjës tuaj të jetë në një kohë specifike. Këtu keni gjashtë marifete që e rrisin probabilitetin që të mbeteni shtatzënë shpejt pasi të provoni.

Ju do ta reduktoni në mënyrë dramatike rrezikun e disa defekteve të lindjes në qoftë se do të merrni acid folik të paktën një muaj para se të mbeteni shtatzënë. Gjeni se çfarë tjetër mund të bëni paraprakisht në mënyrë që t’i jepni foshnjës tuaj një start të shëndetshëm.

Kuptoni se kur e keni ovulacionin

Sekreti më i madh i të mbeturit shpejt shtatzënë është që të dini se kur e keni ovulacion-in (çlirimin e një veze nga vezorja tuaj). Mendoni për vezën si për një objektiv dhe për spermatozoidin si për një shigjetë. Shigjeta të godasë në shenjë që ju të mbeteni shtatzënë.

Meqenëse shumica e grave çlirojnë një vezë në çdo cikël menstrual, janë vetëm pak ditë gjatë ciklit kur seksi në fakt mund të çojë në shtatzëni. Të diturit e kohës kur ju keni ovulacionin do të thotë që ju dhe partneri e keni identifikuar objektivin dhe pastaj ta merrni shenjë atë, në vend që thjesht që qëlloni me një tufë shigjetash dhe të shpresoni që objektivi të jetë diku atje. Ju mund ta kuptoni se kur e keni ovulacionin duke përdorur disa metoda të ndryshme.

Në qoftë se keni perioda të çrregullta gjatë disa muajve, përcaktimi i kohës së ovulacionit mund të jetë i vështirë. Kërkoni ndihmën e mjekut.

Ngarkohuni me punë në kohën e duhur

Pasi të mësoni se kur veza juaj do të çlirohet nga vezoret, ju mund të planifikoni të keni marrëdhënie seksuale gjatë ditëve tuaja më pjellore: tre ditë para ovulacionit deri në ditën e ovulacionit. (Fillimi më herët nuk mund të dëmtojë, disa gra kanë mbetur shtatzënë nga marrëdhënie seksuale të kryera gjashtë ditë para ditës së ovulacionit).

Kontakti me shumë farmaci të specializuara në njohuritë e të ushqyerit dhe në suplementet ushqimore, si dhe një komunikim me farmacistin tuaj, që gjithashtu di se çfarë ilaçesh ju mund të jeni duke marrë, është një fillim i mirë. Nëse ju keni ndonjë problem mjekësor të veçantë, ju duhet ta diskutoni këtë me mjekun tuaj.

Gratë

Sot, shumë gra janë duke u përballur me një punë me kohë të plotë. Krahas kësaj ato menaxhojnë shtëpinë, kujdesen për fëmijët, merren me sport dhe ndërkohë  përpiqen të mbajnë veten e tyre aktive dhe energjike. Stresi dhe mosmarrja e rregullt e vakteve, nënkupton që ato nuk po marrin mjaftueshëm hekur, zink dhe magnez, ndërmjet shumë elementëve esencialë ushqimorë nga dieta e tyre ditore. Kjo mund të çojë në lodhje, lëkurë të dobët, humbje interesi për seks dhe një rezistencë të dobët ndaj infeksioneve më të lehta siç janë kolla dhe të ftohurit.

  • Disa gra mendojnë se marrja e vitaminave ditore i ndihmon ato që të qëndrojnë në formë ndaj axhendës së tyre të zënë. Përveç kësaj, gratë kanë edhe disa nevoja individuale ushqimore.
  • Magnezi, vitamina B6, kalcium-i dhe vitamina E mund të ndihmojnë për simptomat e dhimbshme që janë të lidhura me sindromën para-menstrual-e (PMS).
  • Shtatzënia dhe të ushqyerit me gji rrisin nevojën për vitamina B kompleks, hekur dhe acid folik. Gratë gjithashtu mund të mos marrin gjatë ditës sasitë e nevojshme të kalciumit dhe ka ekzistuar një shqetësim që shumë gra shtatzëna nuk janë duke marrë sasinë e mjaftueshme të jodit. Një formulë me multi-vitamina dhe minerale është formuluar specifikisht për përdorim gjatë shtatzënisë dhe të ushqyerit me gji, e cila shpesh rekomandohet. Vitamina A në doza të larta mund të dëmtojë zhvillimin normal të fëmijës – farmacisti juaj mund t’ju ndihmojë që të identifikoni se cilat suplemente janë të sigurta për përdorim gjatë shtatzënisë.
  • Mungesa e ushqimeve në dieta, siç janë ushqimet e bulmetit ose frutat dhe zarzavatet mund të çojnë në deficit, veçanërisht të kalciumit, acidit folik dhe hekurit. Disa dieta nuk duhet të merren pa këshillën e specialistit të ushqimit.