Zbuloni rreth tretje-s së ushqimit tuaj duke parë diagramën më poshtë për çdo pjesë të sistemit tuaj të tretjes (gjëndra të pështymës, ezofag, stomaku, pankreas, duoden, mëlçisë dhe zorrës së madhe).

sistemi gastrointestinal

1. Gjëndrat e pështymës

Këto sekretojnë pështymën, një lëng alkalin, që zbut ushqimin, njom gojën dhe ndihmon gëlltitjen. Një enzimë e quajtur amilazë fillon të prishë karbohidratet.

2. Ezofagu

Ushqimi shtyhet për në ezofag nëpërmjet kontraktim-eve muskulare dhe relaksim-it.

3. Stomaku

Stomaku është një rezervuar që mban. Muskujt e veçantë mundësojnë që ajo të lëvizë ushqimin përreth dhe ta kthejë atë në copa të vogla. Rreshtimi i stomakut sekreton lëngjet acide të stomakut për të tretur më pas karbohidratet dhe proteina-t. Pas kësaj, ushqimi gjysmë i tretur kthehet në duoden.

4a. Pankreasi

Pankreasi prodhon enzima të cilat sekretohen në duoden për të tretur proteinat dhe yndyrat.

4b. Duodeni

Ushqimi mund të tretet këtu vetëm në sasi të vogla. Enzimat pankreatik-e dhe biliar-e përfundojnë jashtë avarisë kimike të përmbajtjes së acidit në stomak. Sipërfaqja e brëndshme është palosur për të rritur zonën e përthithjes së yndyrave, sheqernave dhe aminoacide-ve.

5. Mëlçia

Ardhja e gjakut nga trakti gastrointestinal, sjell glukozë-n nga ushqimet që janë ruajtur si glikogjen.

6. Zorra e madhe

Përmbajtja nga zorra e vogël vjen si në formë lëngu dhe gradualisht bëhet e ngurtë dhe kripëra-t absorbohen jashtë ndërkohë që udhëtojnë nëpër zorrën e madhe. Mukus-i është sekretuar për të ndihmuar kalimin e feçeve në rektum.