Të mësuarit e pastrimit të dhëmbëve me furçë: Gjashtë udhëzime për të stërvitur vogëlushët

Afërsisht për dy vite ishit ju që e mbanit furçën e dhëmbëve. Tashmë është koha për ta dorëzuar stafetën dhe për ta mësuar vogëlushin tuaj që t’i pastrojë dhëmbët vetë. 

Qysh kur i vogli juaj ka pasur dhëmbin e parë, juve ndoshta i keni kërkuar që ta hapë gojën shumë për t’ia pastruar dhëmbët e tij të bardhë që shtohen dita ditës. Dhe deri në këtë kohë, ai ka të ngjarë që është mësuar me këtë rutinë. Tashmë ai e ka parë se si ju e njomni furçën e dhëmbëve, ai ju ka ndjekur e ka parë se sa pastë dhëmbësh ju vini mbi të dhe ka filluar edhe të mësohet që duhet ta pështyjë atë në lavaman (shumicën e herëve). Kështu që në këtë pikë ju mund të jeni gati ta dorëzoni stafetën, pra furçën e dhëmbëve tek gjenerata pasuese dhe t’i ngarkoni fëmijës tuaj përgjegjësinë e të fërkuarit me furçë të dhëmbëve të vet.

Por edhe në qoftë se jeni gati të pushoni së kontrolluari ritualin e pastrimit të dhëmbëve në mëngjes dhe në mbrëmje, vogëlushi mund të mos jetë dhe aq i zellshëm të veprojë vetë me furçën. Në qoftë se ai reziston ndaj këtij ndryshimi, provoni këto taktika për ta lehtësuar punën:

  • Ia lini vogëlushit ta marrë vetë furçën dhe pastën. Merreni vogëlushin me vete kur shkoni në dyqan për të psonisur dhe ia lini atij të zgjedhë furçën dhe pastën e tij të preferuar të dhëmbëve. Një lloj me ngjyra tërheqëse i dorezës së furçës mundet që juve nuk ju frymëzon, por nga ana tjetër vogëlushit tuaj mund t’i duket i përshtatshëm. E njëjta gjë duhet bërë edhe për pastën, ai mundet që të zgjedhë atë që ka shije më të mirë për të.
  • Mos prisni që ai ta kryejë këtë proces në mënyrë të përsosur. Ndoshta fëmija juaj nuk do t’i pastrojë mirë dhëmbët. Mos u dekurajoni. Këto mësime vlejnë për të si për t’i rrënjosur zakonin e pastrimi të dhëmbëve me furçë ashtu edhe për të përsosur teknikën e këtij pastrimi. Shumë shpejt ai do të përmirësohet.

Pages: 1 2