Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Temperatura

Informacion i përgjithshëm

Temperatura shpesh ndodh nga një infeksion viral, siç është gripi, ose nga një infeksion bakterial. Mund të konsiderohet edhe si një shenjë e mirë që trupi është duke luftuar infeksionin.

Temperatura mund të ndodhë gjithashtu si pjesë e një reaksioni alergji-k ndaj disa ilaçeve, siç janë disa nga antibiotikët. Temperatura normale e trupit është rreth 37° C kur matet nga goja. Temperatura e matur në sqetull është pak më e ulët. Tek fëmijët, temperatura 38° C ose më sipër konsiderohet e lartë.

Pjesa më e madhe e temperaturave largohen pa asnjë trajtim, por ndërkohë që ato janë prezente, simptomat janë:

 • Dhimbje muskujsh;
 • Të ndjerit të nxehtë dhe të djersitur;
 • Humbje oreksi;
 • Irritim;
 • Të ngjethura.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse personi me temperaturë ose dhimbje është një fëmijë, veçanërisht një foshnjë;
 • Nëse temperatura është e lidhur me një ngurtësi të qafës, dhimbje koke, ndjeshmëri ndaj dritës, irritim dhe të vjella;
 • Nëse keni një temperaturë mbi 39° C;
 • Nëse nuk ndiheni mirë ose jeni letargji-k;
 • Nëse temperatura juaj është e lidhur me dhimbjen, dhimbjen konstant-e të fytit dhe skuqjen;
 • Nëse jeni duke djersitur shumë gjatë natës;
 • Nëse keni diarre veçanërisht nëse jeni duke udhëtuar jashtë, pasi kjo mund të jetë shenjë infeksioni;
 • Nëse temperatura juaj ka zgjatur më shumë se 48 orë (tek të rriturit), shfaqet përsëri ose nuk shërohet me anën e ilaçeve;
 • Nëse merrni ilaçe të tjera; ndonjëherë temperatura mund të përcaktojë një efekt anësor serioz;
 • Nëse jeni shtatzënë ose ushqeni me gji; duhet të shmangni disa ilaçe;
 • Nëse keni një gjendje tjetër mjekësore;
 • Nëse keni alergji nga medikamentet.

Këshilla mbi trajtimin

 • Një dush i ftohtë është i mirë për uljen e temperaturës, mos vendosni foshnjet në ujë të ftohtë;
 • Mos përdorni shishet me ujë të ngrohtë ose batanijet elektrike; vishni rroba të lehta;
 • Pini sa më shumë ujë ose lëngje pasi temperatura mund të shkaktojë dehidratim;
 • Mateni temperaturën rregullisht; sigurohuni që dini ta përdorni termometrin;

Pages: 1 2