Temperaturat dhe konvulsionet febrile tek fëmijët

Të paturit e një temperature të lartë (ethe) është një ngjarje e zakonshme në fëmijëri dhe është zakonisht një shenjë infeksioni. Disa fëmijë ndjehen shumë në siklet dhe të ligështuar, kur temperatura e tyre është e lartë dhe është e rëndësishme përpjekja për ta ulur atë. Disa gjëra do t’ju ndihmojnë:

  • Zvogëlimi i sasisë së rrobave që fëmija ka veshur është një ndër gjërat që duhet bërë. Shpeshherë ekziston një tundim i mbështjelljes së fëmijës me batanije dhe përqafimi i tyre. Kjo mund t’i bëjë ato vetëm më të ngrohtë. Situata më e mirë për një fëmijë me ethe është në një dhomë të nxehtë me një temperaturë të rehatshme, pa rroba veshur.
  • Duke i dhënë fëmijës shumë për të pirë dhe duke i inkurajuar që të mos nxitojnë, është gjithashtu një ndihmesë. Dy ilaçet që përdoren zakonisht për të trajtuar ethet tek fëmijët janë paracetamol dhe ibuprofen. Ato duhet të merren sipas instruksionit, ose siç është rekomanduar nga doktori ose farmacisti.

Ndërkohë që shumë nga shkaqet e temperaturave të fëmijërisë janë infeksionet virusale të thjeshta, që nuk janë serioze, këshillat mjekësore gjithmonë duhen kërkuar nëse temperatura është ngritur vazhdimisht ose në qoftë se fëmija duket veçanërisht shumë sëmurë.

Çfarë është një konvulsion febril?

Një nga gjërat më të frikshme që u ndodh fëmijëve me ethe është konvulsioni febril (“febril” nënkupton pasjen e etheve dhe “konvulsion” është një fjalë tjetër për “përshtatje”). Kjo ndodh pasi truri i bebeve nuk është plotësisht i pjekur dhe aktiviteti i tyre normal është i shqetësuar nga rritja e temperaturave. Konvulsioni febril është më i zakonshëm tek fëmijët 6 muajsh dhe 3 vjeç. Ato janë të rrallë tek moshat 6 vjeçare.

Pages: 1 2