Tendiniti i Akilit

lower leg including achilles tendon and calf muscles

Çfarë është tendiniti i Akilit?

Tendiniti, i tendinës së Akilit është një inflamacion i njohur. Tendina e Akilit lidh muskujt tuaj të kockave të prapme të thembrës. Kjo lejon zgjatjen e këmbës tuaj, larg nga trupi juaj, e cila ndikon në të shkuarën e thembrës tuaj përpara në momentin që ju ecni. Çdo herë që ju bëni një hap ju mbështeteni në tendinën e Akilit.

Çfarë e shkakton tendinitin e Akilit?

Tendiniti, i tendinës së Akilit mund të shkaktohet nga:

 • Shtrëngim i tepërt i muskujve;
 • Vrapim i tepruar me ngjitje–zbritje të kodrës;
 • Një rritje e papritur në sasinë e ushtrimeve, p.sh. vrapim për një distancë të gjatë;
 • Veshja e këpucëve jo të mira, si p.sh. ato me një shollë të trashë;
 • Veshja e takave të larta rregullisht, ose një ndryshim ndërmjet veshjes së takave të larta gjatë gjithë ditës dhe këpucëve të sheshta ose këpucëve të vrapimit të ulëta në darkë.

Përdorimi i tepërt është i zakonshëm tek atletët, vrapuesit, kërcimtarët dhe atletët e tjerë që bëjnë shumë hedhje dhe papritur ndalojnë, dhe në këtë mënyrë ushtrojnë shumë stres në tendinë-n e Akilit.

Vazhdimësia e stresit në inflamacionin e tendinës së Akilit shkakton dëmtimin e tendinës–ajo është e papritur, dhe shpesh lëshon një tingull. Thyerja e tendinës së Akilit e bën të pamundur ecjen. Thyerja e tendinës së Akilit zakonisht trajtohet nëpërmjet riparimit kirurgjik-al.

Simptomat e tendinës së Akilit

 • Dhimbje kudo përgjatë tendinës, por ndodh më shpesh  më afër thembrës;
 • Ënjtje e lëkurës mbi tendinë, e lidhur me ngrohtësi, skuqje dhe ndjeshmëri;
 • Dhimbje në rritje në këpucë dhe me dhimbje që shtyjnë jashtë këpucës. Nëse ju nuk jeni në gjendje për të qëndruar në gishtërinjtë tuaj ju mund të keni thyer tendinën. Kjo kërkon vëmendje urgjente mjekësore;
 • Një dhimbje thembre në minutat e para të ecjes pas ngritjes në mëngjes nga gjumi;
 • Gama e lëvizjeve në kyçin e këmbës mund të jetë e kufizuar.

Çfarë mund të bëni në 48 orët e para të dëmtimit të tendinës

 • Pushoni këmbën e prekur dhe shmangni peshat gjatë aktiviteteve;
 • Përdorni pakot e akullit për t’ju ndihmuar në lidhje me dhimbjet, ënjtjet dhe skuqjet;

Pages: 1 2