Prova të reja kanë hedhur dyshime mbi saktësinë e termometrave infrared të lëkurës që janë përdorur për të zbuluar ethet tek fëmijët.

Një studim Italian, që krahasoi 2 llojet e termometrave infrared të lëkurës me termometrat digital që masin temperaturën nën sqetull, zbuloi se lloji i termometrit infrared mbivlerësonte temperaturat e pacientëve në më shumë se në gjysmën e të gjitha matjeve.

Departamenti i emergjencës studioi 365 fëmijë, të moshës nga 13 në 31 muajsh, dhe gjeti se termometrat infrared tregonin një specifikë të lartë por një ndjeshmëri të ulët, tek 49 fëmijë me ethe.

Rezultatet sugjeruan se termometrat infrared “nuk mund të zëvendësojnë termometrat tradicionalë (testi më i pranishëm) për zbulimin e etheve tek fëmijët”, shkruan autorët në një letër të Arkivit të Sëmundjeve (online më 15 Mars, të vitit 2011).

Komenti pason studimin e parë të termometrave të daulles së veshit, të botuar vitin e kaluar, i cili gjithashtu e  gjeti atë “të papranueshme” (Fëmijët 2010; 95: 974-8).

Studimi i 100 fëmijëve të moshës deri në 18 vjeç ka gjetur se në krahasim me matjet e marra në zorrën e trashë (kalimin prapa), temperaturat mesatare të termometrave në veshin e mesit ndryshonin në mënyrë të konsiderueshme.

Ndërsa të gjithë do të mirëprisnin një alternativë për matjen invazive, saktësia është me rëndësi jetike, ashtu sikundër edhe ndikimet e temperaturës trupore rreth diagnozë-s, diagnostikimit dhe trajtimit të fëmijëve, thanë autorët. “Matjet e rreme mund të kenë pasoja të mëdha”, thanë ata.