Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Testimi i glukozës në gjak

 • Jeni me prejardhje evropiane dhe jeni mbi 40 vjeç;
 • Jeni mbipeshë, sidomos nëse e mbani peshën tuaj të tepërt rreth kyçit dhe nuk ushtroheni rregullisht;
 • Jeni mbi 50 vjeç dhe keni presion të lartë të gjakut;
 • Keni një histori familjare me diabet;
 • Jeni mbi 65 vjeç;
 • Keni patur diabet gjatë shtatzënisë ose i keni dhënë jetë një fëmije me peshë të madhe, që peshon më shumë se 4 kg.
 • Diabeti gestational (diabeti në shtatzëni)

  Diabet-i gestational ndodh kur një grua shtatzënë nuk mund të prodhojë mjaftueshëm insulinë për të përballuar nevojat në rritje të trupit të saj gjatë shtatzënisë. Ajo prek rreth 4 deri në 8% të grave shtatzëna, me një rritje të rrezikut tek gratë mbi 30 vjeç dhe me diabet në familje.

  Diabeti gestational nganjëherë mund të kontrollohet me ndryshimet e dietës, por disa gra kanë nevojë për injeksion-e insuline. Gratë, në tremujorin e dytë duhet të kontrollohen në mënyrë rutinore për diabet gestational. Diabeti gestational duhet të zgjidhet vetë pas shtatzënisë, por ekziston një rritje e zhvillimit të rrezikut të diabetit në të ardhmen.

  Simptomat e diabetit:

  • Etje e vazhdueshme;
  • Urinim i shpeshtë;
  • Lodhje;
  • Dobësi;
  • Humbje e madhe peshe (vetëm për tipin 1 të diabetit);
  • Përsëritje e infeksioneve të lëkurës;
  • Infeksione fungale;
  • Shërim i ngadaltë i infeksioneve;
  • Mpirje e duarve dhe këmbëve ose ndjesi shpimi gjilpërash;
  • Vizion i mjegullt ose i paqartë.

  Simptomat e diabetit tip 1 shpesh janë të rënda dhe në përgjithësi çojnë në një diagnostikim të shpejtë. Sidoqoftë, njerëzit me diabet të tipit 2 kanë  në përgjithësi simptoma të buta ose nuk kanë fare simptoma. Shumë nga këto janë të padiagnostikuara dhe nuk e kuptojnë se ata e kanë këtë gjendje.

  Ndërlikimet afatgjata të diabetit

  Nëse diabet-i nuk trajtohet, njerëzit janë në rrezik ndaj të zhvilluarit të komplikacion-eve dhe ndaj pranisë së një sasie të madhe sheqeri në gjak. Prandaj edhe njerëzit duan që niveli i glukozës së tyre në gjak të kontrollohet, veçanërisht nëse ato kanë rrezik ndaj të zhvilluarit të diabetit të tipit 2.

  Pages: 1 2 3