thumbimi-i-bleteve

Shumicës së njerëzve do t’u qëllojë të thumbohen nga një bletë, të paktën njëherë në jetën e tyre. Zakonisht thumbimi i bletës prodhon një ënjtje të dhimbshme, që të kruhet e që mund të jetë shqetësuese për disa ditë.

Disa njerëz mund të kenë një reagim më të rëndë, i cili mund të shkojë nga një ënjtje të dhimbshme të përgjithshme që prek një gjymtyrë të tërë (krahun ose këmbën) për një javë ose më shumë, deri në një reagim i cili ndikon gjithë trupin duke shkaktuar vështirësi në frymëmarrje dhe madje deri në vdekje.

Një thumb blete përbëhet nga një gjemb i mprehtë, të cilit i bashkangjitet një qese helmi. Helmi nga kjo qese do të pompohet në trup për disa minuta pas largimit të bletës.

Gjembi nga thumbimi nënkupton se, sikundër përdoret një grep peshku, mund të nxirret jashtë. Përpjekjet për të vepruar kështu, vetëm injektojnë më shumë helm, duke e përkeqësuar reagimin.

Trajtimi dhe parandalimi i thumbimit të bletëve

Mënyra më e mirë për të reaguar ndaj një pickimi blete është duke e kruajtur për së jashtmi me një lëvizje anësore duke përdorur një objekt të fortë të tillë si tehu i një thike, një kartë krediti, apo edhe thua. Akulli duhet aplikuar menjëherë në zonën e dëmtuar. Nëse personi i thumbuar nga bleta, është i njohur për një reagim të keq ndaj thumbimit të bletës, një fashë kompresioni-i duhet të aplikohet në krah ose këmbë dhe i dëmtuari duhet inkurajuar të mos lëvizë. Në këtë rast ndihma mjekësore duhet të kërkohet menjëherë. Një injeksion adrenaline mund të jetë i nevojshëm për të kapërcyer këtë reagim.

Pages: 1 2