Trajtimet e anginës

Angina ndodh kur arteria koronare ngushtohet dhe pjesërisht bllokohet, dhe në mënyrë të konsiderueshme kufizon furnizimin me gjak të muskulit të zemrës. Arteriet koronare janë enët e gjakut të cilat furnizojnë zemrën me oksigjen në mënyrë që të qarkullojë gjak në trup.

Nëse një pjesë e muskulit të zemrës nuk merr mjaftueshëm gjak, atëherë ajo nuk merr mjaftueshëm oksigjen për të punuar siç duhet – kjo quhet ishemi. Ishemia mund të shkaktojë dhimbje në kraharor dhe parehati.

Pse duhet të trajtohet angina?

Nëse furnizuesi i gjakut është i bllokuar apo i kufizuar, personi mund të vdesë. Kjo shkakton atakun e zemrës. Doktorët ndonjëherë e quajnë infarkt i miokard-it (infarkt i miokardit). Angina nuk e dëmton përgjithmonë muskulin e zemrës, nëse nuk avancon në atak zemre. Nëse keni anginë doktori do të dojë ta trajtojë për të:

  • Siguruar lehtësim të simptomave si dhimbja e kraharorit;
  • Ndaluar të tjera atake zemre që të ndodhin; dhe
  • Shmangur rrezikun e të pasurit të një ataku të mundshëm zemre.

Angina e stabilizuar dhe e pastabilizuar

Dhimbja e anginës zakonisht vjen nga ushtrimet, stresi, emocionet dhe i ftohti.

Angina e stabilizuar lehtësohet gjatë çlodhjes. Personi do ta dijë arsyen nga se shkatohet si p.sh. ngjitja e shkallëve apo maloreve. Dhimbja zakonisht largohet pas disa minutash – nuk zgjat më shumë se 10 min. Mjekimi duhet ta largojë këtë dhimbje. Angina e stabilizuar nuk e dëmton muskulin e zemrës.

Angina e pastabilizuar nuk është aq e parashikueshme. Ndodh kur një nga arterie-t koronare është bllokuar më shumë se ç’ishte më përpara. Dhimbja e anginës mund të fillojë në situatat ku nuk ka ndodhur më parë, ose ku nuk ka tendosje të dukshme. P.sh. mund t’ju zgjojë në mes të natës kur jeni në gjumë. Nuk mund të jeni në gjendje për t’u ushtruar aq shumë sa më parë. Angina e pastabilizuar mund të çojë në atak zemre. Një ndryshim në formën e anginës është shumë e rëndësishme dhe duhet të konsultoheni me doktorin sa më shpejt.

Të punoni me doktorin

Pages: 1 2 3 4 5