Trajtimet e urthit

Urthi–një ndjenjë dhimbjeje që vjen nga stomaku, zakonisht pas një ngrënieje të shumtë–është një simptomë e sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GORD). Urthi ndodh kur acidi nga stomaku hyn në pjesën e poshtme të ezofag-ut. Ajo mund të jetë e rastësishme dhe mund t’ju shqetësojë çdo ditë.

Ndryshimet e jetesës

Nga ndryshimet e mëposhtme mund të përfitojnë pjesa më e madhe e njerëzve që kanë urth, edhe në rastin kur janë dhënë ilaçe me recetë për urthin.

  • Humbni peshë nëse e keni të nevojshme. Nëse jeni mbipeshë, humbja e peshës mund të reduktojë urthin ose, në disa njerëz mund ta eleminojë;
  • Shmangni ushqime me porcione të mëdha. Urthi zakonisht ndodh pas të ngrënit të porcioneve të mëdha, por nuk ndodh kur hani porcione të vogla;
  • Të njohurit dhe të shmangurit e ushqimeve të djegura. Ushqimet që përkeqësojnë urthin ndryshojnë ndërmjet njerëzve, por shkaktarët e zakonshëm janë, ushqimet pikante, ushqimet me yndyrë, alkooli, domatet, lëngu i portokallit, kafeja dhe çokollata;
  • Shmangni shtrirjen direkt pas të ngrënit;
  • Lini duhanin;
  • Ngrini kokën e krevatit. Kjo mund të ndihmojë njerëzit që kanë urth gjatë natës.

Ilaçe të caktuara, si ato të përdorura për depresionin dhe presionin e lartë të gjaku-t, mund të përkeqësojnë urthin. Disa ilaçe janë përdorur për të trajtuar artritin, i cili shkakton urthin si një efekt anësor. Pyesni mjekun nëse ndonjë nga ilaçet e zakonshme ka mundësi që të përkeqësojë urthin.

Nëse simptomat nuk përmirësohen pasi keni bërë ndryshimet e mësipërme, ilaçet efektive të urthit janë gjithashtu të pranishme. Megjithatë, është një ide e mirë për të ruajtur ndryshimet e jetesës.

Përdorimi me ndërprerje i ilaçeve

Nëse urthi ndodh rrallë dhe është i butë, ju mund të keni nevojë për të marrë ilaçe vetëm “ato të nevojshme” për të zbutur simptomat kur ata të shfaqen. Këto ilaçe janë në dispozicion në farmaci:

H2-antagonist

Gjithashtu të quajtur bllokuesit “H2“. Këto ilaçe reduktojnë sasinë e acidit që prodhohet në stomak. Këto kanë një efekt afatgjatë. Ato merren si tableta por jo më shumë se dy herë në ditë.

Këto ilaçe janë supresorë të fuqishëm të prodhimit të acidit në stomak dhe reduktojnë prodhimin e acidit. Ato mund të përdoren për të trajtuar simptomat e buta dhe të përhershme të  GORD. Këto janë të pranishme në farmaci. Këto përdoren për të kontrolluar simptomat në një kohë të shkurtër.

Përdorimi i rregullt ose afatgjatë i ilaçeve

Nëse simptomat e urthit ndodhin dy herë ose më shumë në javë, ose simptomat janë duke përkeqësuar kualitetin e jetës, shkoni tek mjeku. Mjeku do të jetë në gjendje për t’ju dhënë ilaçe për të ndaluar prodhimin e acidit në stomak.

Inhibitori i pompës protenike

Inhibitor-i pompës protenike mund të merret për një afat të gjatë, dhe është shumë efektiv në pjesën më të madhe të njerëzve që kanë probleme me urthin. Shembujt përfshijnë omeprazole (p.sh. Losec), esomeprazole (p.sh. Nexium), rabeprazole (p.sh. Pariet), pantoprazole (p.sh. Somac) dhe lansoprazole (p.sh. Zoton).

Mjeku mund t’jua japë për një periudhë prej 4 deri në 8 javë për të parë nëse simptomat tuaja përmirësohen. Megjithatë, nëse simptomat tuaja nuk duken si tipike për urth, ose nëse simptomat nuk përmirësohen me ilaçe, mjeku mund t’ju sugjerojë teste siç është endoskopia për të investiguar më tej shkaqet e dhimbjes.

Megjithatë, shumë njerëz zbulojnë se simptomat e tyre rikthehen kur ato ndalojnë së marri ilaçet dhe se marrja e përditshme e ilaçeve për mposhtjen e urthit është e vetmja mënyrë për të kontrolluar urthin në mënyrë efektive. Ilaçet e vazhdueshme me inibitorin e pompës protenike përmirësojnë simptomat plotësisht ose pothuajse plotësisht.

H2-antagonist

Pas një trajtimi fillestar me inhibitor-in e pompës protenike, mjeku do t’ju japë terapinë me H2-antagonist për të kontrolluar urthin. Shembujt përfshijnë famotidine (p.sh. Pepcidine), nizatidine (p.sh. Tazac) dhe ranitidine (p.sh. Zantac). Flisni me mjekun për trajtimin e përshtatshëm.

Trajtimet kirurgjikale

Herë pas here mund të kryhet operacioni, i cili synon për të “shtrënguar” kryqëzimin midis stomaku-t dhe ezofag-ut dhe për të zvogëluar sasinë e acidit që hyn në ezofag. Kjo lloj kirurgjie është e rezervuar në përgjithësi për njerëzit të cilët ende kanë urth të rëndë, ose për ata që nuk duan të marrin ilaçe afatgjata.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Email this to someone