KancerProstateTrajtime

Radioterapia mund të shkaktojë vështirësi në ereksion për disa meshkuj. Efekte të tjera anësore, siç është lodhja dhe probleme të zorrëve dhe të fshikëzës, janë duke u bërë më pak të zakonshme si rezultat i përdorimit të makinave konformale, që janë në gjendje për të përcaktuar tumorin në mënyrë të saktë.

    • Disfunksioni erektil – Problemet me ereksionin janë të zakonshme pas radioterapisë së jashtme në rreth 50% të meshkujve, për shkak të dëmtimit të enëve të gjakut të nevojshme për ereksion. Problemet nuk mund të ndodhin menjëherë, por mund të zhvillohen me kalimin e kohës dhe në vazhdimësi.
    • Lodhja  – Kur trupi juaj duhet të përballet me efektet e rrezeve në qelizat normale, personi lodhet. Lodhja juaj mund të vijë ngadalë gjatë trajtimit.
    • Problemet urinare – Ju mund të përjetoni djegie apo përvëlime gjatë urinimit, ose një urgjencë  për të urinuar. Këto efekte anësore zakonisht zhduken pas trajtimit, por mjeku juaj mund t’ju japë ilaçe për të reduktuar ndonjë siklet që ju mund të përjetoni. Lëndimi në rreshtimin e fshikëzës ndonjëherë mund të shkaktojë gjakderdhje. Ky quhet rrezatim cistit-i. Rrezatimi nuk ka gjasa të shkaktojë mosmbajtje, por ai mund të shkaktojë vështirësi në urinim.
    • Problemet e zorrëve – Disa njerëz mund të përjetojnë rrjedhje gjaku gjatë lëvizjes së zorrëve. Kjo është shkaktuar nga dëmtimi i enëve të gjakut. Është e rëndësishme që të lini mjekun tuaj që të kuptojë nëse ju keni përjetuar gjakderdhje të zorrës së trashë. Disa burra mund të kenë diarre ose vështirësi për të mbajtur lëvizjen e zorrëve. Këto probleme janë zakonisht të përkohshme, por ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj, nëse ata vazhdojnë.

Brakiterapia

Brakiterapia është një lloj i radioterapisë së brendshme, ku burimi i rrezatimit është i vendosur direkt brenda një tumori. Kjo lejon doza të larta të rrezatimit që do të jepen me efekt minimal në indet e afërta të shëndetshme të tilla si rektumi.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7