KancerProstateTrajtime

Brakiterapia mund të jepet edhe në një normë të ulët doze, ose në një normë të lartë doze nëpërmjet implanteve të përkohshme të gjilpërave. Brakiterapia nuk është e përshtatshme për njerëzit me simptoma të rënda urinare.

Norma e dozës së ulët të brakiterapisë

Farat e përhershme radioaktiv-e janë përdorur për tumore të vogla me një rezultat të ulët Gleason dhe një nivel të ulët të PSA-së.

Farat, të cilat lëshojnë rrezatim që vrasin qelizat e kancerit, janë futur duke përdorur gjilpërat dhe janë udhëzuar në vend nga ultratingujt. Ata e humbin efektin e tyre të rrezatimit me kalimin e kohës.

Kjo procedurë zgjat 1-2 orë dhe bëhet nën një estetikë të përgjithshme. Kjo zakonisht kërkon një qëndrim 24-orësh në spital.

Disa fara mund të bien gjatë aktivitetit seksual, kështu që përdorni prezervativë për 2 javë pas procedurës  së transplantim-it.

Kjo terapi është minimalisht invazive dhe më e fokusuar në shënjestër, duke lejuar një shërim më të shpejtë se radioterapia e jashtme. Kjo është më e përshtatshme për njerëzit me një gjëndër të vogël të prostatës dhe disa simptoma urinare.

Norma e dozës së lartë të brakiterapisë

Normat e dozave të larta të brakiterapisë janë dhënë nëpërmjet transplantimeve të përkohshme të gjilpërave. Ky trajtim zakonisht u jepet meshkujve me nivele të larta të PSA-së, dhe në kancerat më të avancuar. Ajo zakonisht është e kombinuar me radioterapinë e jashtme dhe trajtimin hormonal.

Gjilpërat janë vendosur në prostatë nën një anestezi të përgjithshme dhe rrezet radioaktive me doza të larta janë kaluar nëpër gjilpërat. Pas pak trajtimeve mbi 36 orë, gjilpërat hiqen. Zakonisht procedura kërkon disa netë qëndrimi në spital.

Efektet anësore të brakiterapisë

Ju mund të përjetoni efektet anësore të mëposhtme:

      • Problemet urinare – Vendosja e farërave radioaktive shkakton parehati minimale, por efektet anësore mund të përfshijnë dhimbje përgjatë urinimit dhe irritim të fshikëzës. Këto janë të përkohshme dhe mund të trajtohen dhe zakonisht fillojnë një javë pas trajtimit dhe zgjasin më shumë se 6 muaj.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7