Tromboza e thellë e venave

Kur gjaku mpikset në ndonjë venë në thellësi të trupit, kjo gjendje quhet trombozë e thellë venoze (DVT). Ky lloj problemi më së shpeshti paraqitet në vena-t e këmbëve. Edhe pse është dukuri e shpeshtë, ndonjëherë ajo mund të jetë e rrezikshme, nëse tromb-et shkëputen dhe kalojnë në qarkullim të gjakut.

Çfarë e shkakton DVT-në?

DVT ndodh kur procesi normal i koagulim-it që ndalon gjakderdhje-n nga një enë gjaku dëmtohet kur nuk duhet. Ekzistojnë një sërë faktorësh rreziku për DVT-në:

Mosha

Rreziku i DVT-së rritet me rritjen e moshës.

Kirugjia

Disa operacione kanë një rrezik të lartë të DVT-së, veçanërisht operacioni i madh i barkut dhe operacionet që zëvendësojnë problemet e nyjeve të mëdha të tilla si gjunjtë.

Mungesa e aktivitetit fizik

Njerëzit të cilët rrinë shtrirë për kohë të gjatë janë në një rrezik në rritje ndaj DVT-së. Gjithashtu, kohëve të fundit ju është kushtuar një vëmendje fluturimeve të gjata me avion dhe udhëtimeve me makinë, të cilat rrisin rrezikun e DVT-së.

Dëmtimet që prishin enët e gjakut

Duke përfshirë këtu dëmtimet si p.sh. thyerja e këmbës.

Gjendjet mjekësore që rrisin rrezikun e koagulimit

Shembujt përfshijnë disa lloje të kancer-it, atakut të zemrës, disa sëmundje autoimune (autoimune çrregullime) dhe disa gjendje të trashëguara.

Obeziteti

Pesha e madhe trupore apo obezitet-i rrit rrezikun e koagulimit të gjakut.

Shtatzënia dhe lindja

Gjaku ka më shumë mundësi që të pësojë koagulimin kur jeni shtatzënë. Kjo sepse faktorët e koagulimit janë në rritje. Gjatë lindjes, enët e gjakut mund të dëmtohen. Ky është një faktor tjetër që rrit rrezikun e koagulimit. Në periudhën direkt pas lindjes, rreziku i DVT-së është më i lartë sesa gjatë shtatzënisë. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e lindjeve me prerje cezariane.

Disa ilaçe

Kombinimi i pilulave kontraceptive dhe terapisë së zëvendësimit të hormoneve (gjithashtu e quajtur terapia hormonale) rrit rrezikun e DVT-së. Gjithsesi, DVT-ja është më e mundur që të ndodhë kur femra është shtatzënë sesa kur ajo është duke përdorur pilulat kontraceptive.

Duhani

Duhani rrit rrezikun e DVT-së.

Pages: 1 2