Vaginoza bakteriale

Vaginoza bakteriale është një gjendje që shkaktohet nga zhbalancimi i baktereve natyrale në vaginë. Është një shkak i zakonshëm i shkarkesës anormal-e tek vagina.

Simptomat e vaginozës bakteriale

Shpesh nuk ka simptoma të lidhura me vaginozë bakteriale.

Kur ndodhin simptomat, ato zakonisht përfshijnë:

  • Një shkarkim të hollë vaginal që është i bardhë ose gri; dhe
  • Shkarkime që kanë një erë të pakëndshme (shpesh si një erë e fortë peshku, që është më dominuese pas marrëdhënies seksuale).

Simptoma të tjera përfshijnë:

  • Parehati vaginale (kruarje ose irritim);
  • Dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale; dhe
  • Djegie gjatë urinim-it.

Shkaqet

Shkaku kryesor i vaginozës bakterale nuk dihet. Problemi mendohet që të jetë rezultat i zhbalancimit në llojet e baktereve që normalisht janë gjetur në vaginë – një mbirritje e baktereve “të këqija” dhe baktereve “të mira” jo të mjaftueshme.

Faktorët e rrezikut

Është menduar se aktiviteti seksual me një partner të ri ose me  shumë partnerë mund të rrisë rrezikun e vaginozës bakteriale. Të paturit e një partnereje seksuale femër gjithashtu rrit rrezikun e vaginozës bakteriale. Megjithatë, është e mundur për ta patur atë edhe nëse nuk jeni seksualisht aktiv.

Dushet e shpeshta (duke përdorur një pastrues brenda vaginës) dhe të paturit e IUD-së (aparatit intrauterin) janë faktorë të tjerë që rrisin shanset tuaja në marrjen e vaginozës bakteriale.

Testet

Një mostër vaginale mund të merret për të testuar shkarkesat vaginale.

Mostra ekzaminohet nën një mikroskop për të parë për:

  • Qelizat bakteriale të mbuluara me baktere që janë një shenjë diagnostikuese e vaginozës bakteriale; dhe
  • Një mbirritje e baktereve anaerobike.

Testimi i aciditetit të vaginës gjithashtu ndihmon në diagnozë- një pH më i lartë se 4.5 ka shumë të ngjarë që të shkaktojë vaginozën bakteriale.

Trajtimi i vaginozës bakteriale

Mjeku juaj mund t’ju japë antibiotikët siç janë metronidazol ose clindamycin për vaginozën bakteriale. Mund të përdoret edhe një krem ose xhel, ose antibiotikë oral (tablet).

Trajtimi i partnerëve meshkuj zakonisht nuk kërkohet, por përhapja ndërmjet partnereve femra është e mundur.

Pages: 1 2