Vaji i ullirit - mbrojtës për kockat

Një dietë mesdhetare e pasur në vaj ulliri mund të mbrojë kockat e meshkujve të moshuar.

Kërkuesit spanjollë ndoqën 127 komunitete të përbërë nga meshkujt e moshës 55–80 vjeçare me një diagnozëdiabet-it të llojit 2 ose me të paktën 3 faktorë rrezikues të sëmundjes kardiovaskular-e. Meshkujt rastësisht ishin të ndarë në një dietë mesdhetare të pasur me bajame, në një dietë mesdhetare të pasur me vaj ulliri dhe në një dietë me pak yndyra.

Dy vite më vonë, kërkuesit gjetën se vetëm konsumimi i një diete me vaj ulliri ishte e lidhur me një rritje sinjifikative të mbrojtjes së efektivitetit të kockave.

Grupi i përdorimi të vajit të ullirit, nuk përjetoi një rënie të kalcium-it, krahasuar kjo me dy grupet e tjera. Kalciumi është një mineral i rëndësishëm për formimin e kockave.