Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Venat merimangë, nxirjet dhe plagët

Informacion i përgjithshëm

Venat merimangë

Venat merimangë janë shumë të holla, vena vjollcë, të kuqe ose blu në këmbë ose fytyrë. Ato zakonisht ndodhin në grup dhe duken si degët e një peme. Venat merimangë janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Faktorët që mund të rrisin mundësitë tuaja të zhvillimit të venave merimangë janë:

 • Qëndrimi gjatë në këmbë;
 • Të qenit mbipeshë;
 • Pleqëri-a;
 • Të paturit e një historie familjare me venat merimangë;
 • Shtatzënia;
 • Marrja e pilulave kontraceptive ose terapia e zëvendësimit hormonal (TZH); dhe
 • Ekspozimi ndaj diellit.

Përdorimi afatgjatë i kremrave steroidale gjithashtu mund të shkaktojë venat merimangë ose një efekt të ngjashëm.

Nxirjet

Nxirja është shkaktuar nga një dëmtim i indeve të buta, që rezultojnë në gjakderdhje poshtë lëkurës tuaj, nga dëmtimi i venave të gjakut. Nxirja është në fillim e kuqe ose vjollcë dhe më pas ndryshon pasi fillon e zbehet në të verdhë ose jeshile.

Faktorët që mund të rrisin shanset tuaja të nxirjes janë:

 • Plakja;
 • Të qenit dhe të paturit e më pak yndyrave poshtë lëkurës;
 • Përdorimi i disa ilaçeve të caktuara siç janë kortikosteroide-t (p.sh. prednisolone), aspirinat dhe ilaçet anti – inflamatore (p.sh. ibuprofen);
 • Të paturit e një gjendjeje të caktuar gjaku gjatë rrjedhjes.

Hematoma është një nxirje që bëhet e fortë, si rezultat i mpiksjes së gjakut në një zonë të lokalizuar (p.sh. në muskuj) dhe mund të ekzistojë nevoja për të shkuar tek doktori për ta hequr atë.

Plagët

Plagë-t mund të shkaktohen nga djegie, kirurgji-a, prerje, akne, infeksione të lëkurës, lija e dhenve dhe gërvishtjet.  Sa e madhe bëhet plaga varet nga mosha dhe shëndeti i personit, gjenet e tyre, vendndodhja e dëmtimit të lëkurës, shkaku i dëmtimit të lëkurës, trajtimi i plagës dhe lëvizjet gjatë shërimit. Plagët do të largohen brenda 12 muajsh ose do të mbeten të përhershme.

Llojet e ndryshme të plagëve përfshijnë, plagët keloid, plagët hipertropike, dhe plagët kontrakturë.

Plagët Keloid

 • Plagët keroid janë të ngritura, të kruajtshme, shpesh të kuqe dhe mund të jenë më të mëdha sesa një dëmtim i zakonshëm i lëkurës;

Pages: 1 2 3