Zbuloni nese tensioni eshte problem per ju!

Presioni i lartë i gjakut (hipertension) është shumë i zakonshëm dhe proporcioni i presionit të lartë të gjakut tek meshkujt dhe femrat rritet me moshën.

Përveç niveleve ekstreme, presioni i lartë i gjaku-t është një gjendje e heshtur që nuk shkakton simptoma. Nëse prisni derisa të mos ndiheni mirë, atëherë mund t’i keni lënë gjërat për shumë vonë dhe është e rëndësishme për të bërë kontrolle të rregullta të presionit të gjakut.

arterie

Pse është i rëndësishëm presioni i lartë i gjakut?

Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë që muskuli i zemrës të zmadhohet dhe zemra të dobësohet. Ai gjithashtu dëmton enët e gjakut, veçanërisht nëse keni rritur kolesterol-in dhe diabet-in në gjak ose nëse pini duhan. Bllokimi i enëve të gjakut është shenjë e sëmundjes kardiovaskular-e, siç është ataku i zemrës dhe qarkullimi i dobët në këmbë, që shkakton dhimbje.

Presioni i lartë i gjakut mund të rrisë rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare me 2 ose 4 herë. Sa më i lartë që të jetë presioni i gjakut, aq më i lartë është rreziku i sëmundjes së zemrës dhe atakut. Presioni i lartë i gjakut mundet gjithashtu që të dëmtojë veshkat.

Si matet presioni i lartë i gjakut?

Kur zemra pompon, ajo prodhon presion brenda arterie-ve dhe lëviz përpara (presion sistolik ). Më pas, zemra është në fazën e pushimit dhe ndjen përsëri presionin e arterieve që fillojnë dhe bien (diastolik presioni).

Presioni matet në milimetra të merkurit (mmHg). Presioni i pranueshëm i gjakut është më poshtë se 140/90 mmHg. Mjekët shpesh e ndajnë këtë kategori në:

  • Normale (më pak se 120/80 mmHg); dhe
  • Shumë normale (120–139 mbi 80–89 mmHg).

Çfarë është presioni i lartë i gjakut?

Presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni, nënkupton që presioni sistolik dhe diastolik janë mbi normën normale. Një lexim mbi 140/90 mmHg zakonisht është konsideruar si hipertension. Hipertensioni është ndarë nga mjeku, në të:  butë, të moderuar dhe të rëndë (në varësi të leximit të presionit të gjakut). Ndarjet janë si më poshtë.

  • Hipertension i butë: më shumë se 140/90 mmHg deri 159/99 mmHg.

Pages: 1 2 3 4 5