Vetë-ekzaminimi testikular (TSE)

sistemi riprodhues mashkullor

Rreziqet e kancerit testikular

Kancer-i testikular është një nga format më të kurueshme të kancerit kur zbulohet herët dhe trajtohet në mënyrën e duhur. Meshkujt që mund të jenë në rrezikun e kancerit testikular janë:

  • Ato me testikuj të patrajtuar gjatë foshnjërisë ose fëmijërisë;
  • Ato me një histori familjare kanceroze;
  • Ato me një binjak identik me kancerin testikular; dhe
  • Ato me probleme të rralla kongjenital-e.

Problematikë janë dhe meshkujt, mamatë e të cilave kanë marrë hormonin DES  (diethylstilbestrol) gjatë shtatzënisë për të parandaluar abort-in.

Vetë-ekzaminimi testikular (TSE)

Mjekët më të dëgjuar specialistë në këtë fushë thonë se është një element i ndjeshëm për burrat, nga pubertet-i e tutje, që të njihen me nivelin e zakonshëm të testiseve të tyre dhe të kontaktojnë mjekun e tyre nëse ata vënë re ndonjë ndryshim. Burrat me një histori familjare të kancerit testikular (babai ose vëllai) ose një histori personale të testiseve duhet të kontrollohen rregullisht për gjëndra apo ënjtje në sipërfaqen e testiseve. Testikujt janë të lokalizuar nën penis dhe mbahen brenda në skrotum. Ato duhet të jenë në një masë të barabartë dhe të ndihen të butë. Testikuli i majtë zakonisht është më i ulët sesa ai i djathtë. Vetë-ekzaminimi i testiseve (TSE Testicular Self Examinaation) është mënyra më e mirë që duhet bërë kur skrotumi është i relaksuar, pas një dushi të ngrohtë. Kjo gjithashtu do të lejojë testikujt që të zbresin plotësisht poshtë.

Si bëhet TSE-ja

  1. Ekzaminoni ngadalë çdo testikul me të dyja duart. Gishti tregues dhe gishtat e mesëm janë vendosur poshtë testikujve ndërkohë që gishti i madh është i vendosur në fillim. Me një lëvizje të ngadaltë, rrotulloni testikujt ndërmjet gishtit të madh dhe gishtave.
  2. Ndjeni për ndonjë gjëndër anormal-e, në pjesën e parme ose të prapme të testikujve. Zakonisht këto gjëndra janë të dhimbshme.

Çfarë duhet bërë nëse ju gjeni një gjëndër

Pages: 1 2