Yndyrat në gjak

Sasia e madhe e yndyrave në gjak mund të shkaktojë një sëmundje të enëve të gjaku-t e cila njihet me emrin hiperlipidemi. Kjo sëmundje shkakton ngushtim. Ky ngushtim nënkupton një rritje të rrezikut të atakut të zemrës. Ajo gjithashtu mund të reduktojë furnizimin me gjak në këmbë e cila do të pengonte më pas të ecurën.

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të yndyrave në gjak: kolesterol-i dhe trigliceridet. Sasi të mëdha të të dyjave mund të shkaktojnë probleme. Yndyrat në grupin e kolesterolit mund të ndahen në densitet të lartë, densitet të ulët dhe në densitet shumë të ulët kolesteroli. Densiteti i madh i kolesterolit ka efekte përfituese. Lloji i densitetit të ulët shkakton probleme.

Yndyrat në gjak mund të rriten për një sërë arsyesh. Shkaqet gjenetike janë më të zakonshmet. Arsye të tjera janë:

  • Shumë yndyra ose sheqerna në dietë;
  • Sëmundje të mëlçisë, veshkave dhe tiroides;
  • Diabet;
  • Të qenit mbipeshë; dhe
  • Konsumimi i shumtë i alkool-it.

Rritja e nivelit të yndyrave në gjak tek një person mund të lidhet edhe me elementë të tjerë, siç është mosha, duhani dhe historitë familjare. P.sh. një grua jo-duhanpirëse 70 vjeçare që ushtrohet rregullisht nuk duhet të shqetësohet nëse kolesteroli i saj është pak i lartë, ndërsa nje person duhanpirës dhe mbipeshë i moshës 45 vjeçare duhet të shqetësohet.

Dietat dhe të ushtruarit janë mënyrat kryesore që reduktojnë sasinë e yndyrave në gjak. Ushqimet e pasura me fibra, produktet bulmetore të ulëta në yndyra (djathi dhe qumështi), reduktimi i marrjes së alkoolit (në rastet e triglicerideve të larta) dhe shmangia e ushqimeve yndyrore do të ndihmojnë. Ushtrohuni fizikisht të paktën 3 herë në javë.

Për ato të cilët kanë nivele shumë të larta të yndyrave, tabletat janë shumë të nevojshme për reduktimin e yndyrave në gjak.